В Шумен ще обучават модисти и графични дизайнери

Шуменски гимназии предлагат на завършили седмокласници да станат специалисти по "Бутикови облекла", "Графичен дизайн" или по "Спортно-туристическа дейност". Това са най-новите специалности за областта, стана ясно по време на заседание на Постоянна комисия по заетост в петък. Предложенията са съответно от Професионалната гимназия по облекло и хранене "Проф.Асен Златаров", СУ "П.Волов" и СУ "Трайко Симеонов".

Още три нови специалности, но в общински мащаб се предлагат от средното училище в Хитрино - "малък и среден бизнес", от обединеното училище в с.Ивански - "зеленчукопроизводство" и от обединеното школо в с.Друмево - "работник в производството на кулинарни изделия".

Към вече съществуващите паралелки в дуална форма на обучение са предложени още 4 специалности.

Професионалната гимназия по строителство в Шумен заедно с "Автомагистрали - Черно море" АД възнамерява да обучава по специалност "Строителство и архитектура" и "Геодезия". Същата фирма ще партнира и на Професионална техническа гимназия „Симеон Велики" във Велики Преслав в специалността "Пътно-строителна техника". Две фирми, специализирани в производството на фаянс съвместно с Професионалната гимназия по химични технологии "Проф. д-р Асен Златаров" в Нови пазар искат прием в специалност "Технология на керамичното производство".

Според предложенията за държавен план-прием на 34 училища в Шуменско се очертават 33 профилирани паралелки и 32 професионални. Броят на учениците завършващи 7-ми клас обаче, намалява и не е ясно колко точно ще се реализират. Преди година седмокласниците са били 1 527, а сега са 1416, посочи експертът Машка Крумова от просветния инспекторат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони