Празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод 24 май По традиция денят започна с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович

Над 3 000 шуменци на празнично шествие Кметът Любомир Христов поздрави съгражданите си

Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната с фалшива статистика

Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

В 46 общини връщат пари от данък сгради Може да приспадат от други задължения

Менда Стоянова

В 46 общини ще връщат пари на хората, които вече са платили данъка за 2019 г. за имоти в курорти от национално и местно значение, които не са основно жилище. Надплатените суми по желание на собствениците на имотите ще се връщат или ще се приспадат от други техни задължения към общината, например данък за автомобил. Това обяви председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Депутатите от комисията обсъдиха решението на Конституционния съд, с което бяха отменени текстове от Закона за местните данъци и такси. Отменените тестове предвиждаха за вили и ваканционни имоти в курорти от национално значение данък сгради да е между 5 и 7 на хиляда от данъчната оценка, а за курорти от местно значение – между 4,5 и 6 промила. Сега данъкът за тези имоти ще бъде като за останалите – от 0,1 до 4,5 на хиляда, а конкретният размер се определя от общината.

Депутатите имаха за цел по-високи данъци да се плащат за къщи за гости по морето и в другите курорти, които се дават под наем, но не са регистрирани като туристически обект, но това е трудно приложимо през законодателството за местни данъци и такси, обясни Стоянова. “Поправката не гарантираше, че чрез облагането на конкретния имот всъщност се цели облагане на нелегален доход, получен от този имот“, каза шефът на бюджетната комисия.

“Голяма част от хората с ваканционни имоти през април вече са си платили завишения данък, някои дори и за цялата година, за да ползват отстъпката от 5%”, коментира Стоянова, но уточни, че отмяната на високия налог ще важи със задна дата от 1 януари 2019 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.