В 46 общини връщат пари от данък сгради

Менда Стоянова

Може да приспадат от други задължения

В 46 общини ще връщат пари на хората, които вече са платили данъка за 2019 г. за имоти в курорти от национално и местно значение, които не са основно жилище. Надплатените суми по желание на собствениците на имотите ще се връщат или ще се приспадат от други техни задължения към общината, например данък за автомобил. Това обяви председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Депутатите от комисията обсъдиха решението на Конституционния съд, с което бяха отменени текстове от Закона за местните данъци и такси. Отменените тестове предвиждаха за вили и ваканционни имоти в курорти от национално значение данък сгради да е между 5 и 7 на хиляда от данъчната оценка, а за курорти от местно значение - между 4,5 и 6 промила. Сега данъкът за тези имоти ще бъде като за останалите - от 0,1 до 4,5 на хиляда, а конкретният размер се определя от общината.

Депутатите имаха за цел по-високи данъци да се плащат за къщи за гости по морето и в другите курорти, които се дават под наем, но не са регистрирани като туристически обект, но това е трудно приложимо през законодателството за местни данъци и такси, обясни Стоянова. “Поправката не гарантираше, че чрез облагането на конкретния имот всъщност се цели облагане на нелегален доход, получен от този имот", каза шефът на бюджетната комисия.

“Голяма част от хората с ваканционни имоти през април вече са си платили завишения данък, някои дори и за цялата година, за да ползват отстъпката от 5%”, коментира Стоянова, но уточни, че отмяната на високия налог ще важи със задна дата от 1 януари 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес