Газът поскъпва след изборите

КЕВР даде разрешение на хъб “Балкан” да търгува с газ.

Заради удължена проверка на енергийното министерство

Хъб “Балкан” вече има лиценз за борса

Поскъпването на газа се отлага за след изборите. Причината да няма решение от 1 април на Комисията за енергийно и водно регулиране е удължаване на проверката на Министерството на енергетиката. Тя цели да провери защо “Булгаргаз” предлага поскъпване на газа с 13% от 1 април и основателно ли е това.

От Министерството на енергетиката обявиха, че в обхвата на проверката влизат и реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за април тази година.

Междувременно КЕВР реши да даде лицензия на “Газов Хъб Балкан” ЕАД за извършване на дейността “организиране на борсов пазар на природен газ”. Издадената лицензия на 25-и март е за максималния срок от 35 години. Компанията беше създадена от “Булгартрансгаз” през януари 2019 г. във връзка с реализация на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.

Регулаторът одобри и бизнес плана на дружеството. В него е записано, че 67% от природният газ, необходим за потребление в България, ще се търгува през борсовия пазар на природен газ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика