Газът поскъпва с още 54 на сто през август

Снимка: Булфото

От “Булгаргаз” и КЕВР крият една седмица шоковото увеличение

Втечнен газ поне до декември месец може и да няма, терминалът на Ревитуса е зает

Управляващите саботираха доклада на временната комисия

Шоковото поскъпване на газа за август е било известно на управляващите още миналата седмица, когато от “Булгаргаз” ЕАД е изпратено предложението до КЕВР, но новата цена стана ясна едва вчера.

Газът за август ще поскъпне с още 54 процента. Това става ясно от предложение на “Булгаргаз” ЕАД до КЕВР за утвърждаване на цените на природния газ за следващия месец. Шоковото поскъпване само за последните месеци е вече 86 процента, а от предните - още 16 процента, изчислиха енергийни експерти пред “Труд”.

Най-странното е, че заявлението на “Булгаргаз” е внесено в КЕВР на 21 юли, а едва вчера документът се появи на сайта на енергийния регулатор.

Предложението от “Булгаргаз” е цената да стане 286,84 лева/MWh, като в нея не е включена цена за достъп, пренос, акциз и ДДС. За юли утвърдената цена на природния газ беше 186,17 лв./MWh.

Точно на 21 юли Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари т. г. за избиране на Станислав Тодоров за председател на КЕВР и не е ясно дали необявяването на заявлението за новите цени на газа за август имат връзка с казуса.

На фона на газовата криза и шоковото поскъпване на синьото гориво, депутатите от отиващата си коалиция на ПП, БСП и ДБ саботираха доклада на Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от “Газпром експорт” и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от “Булгаргаз”. Документът беше одобрен от експертите на временната комисия, но в зала гласуването излезе с 94 гласа “за”, 70 “против” и 48 “въздържал се”.

Както вече стана ясно, в заключенията на комисията се казва, че има доказателства как от “Булгаргаз” са представили пред обществото избирателно и манипулативно информацията относно кореспонденцията с “Газпром Експорт”. А предоставените документи засилват съмненията, че “Булгаргаз” е търсил повод за отказ от руския газ и искането на руската страна е използвано именно по този начин, смята временната комисия. В доклада, който председателят на комисията Даниел Митов представи пред депутатите, се казва още, че осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени, а начинът, по който са избрани търговците, е непрозрачен с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг търговци са получили покана за оферта.

Още по-притеснителното е, че от заявлението на “Булгаргаз” за утвърждаването на цените на природния газ за август до КЕВР се казва, че след проведените разговори с доставчици на втечнен газ е видно, че “последните нямат възможност да доставят количества за м. август или поставят условие, че за такава доставка “Булгаргаз” трябва да осигури капацитет за регазификация и съхранение на терминали за втечнен газ”.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” ЕАД Людмил Йоцов информира още КЕВР, че отчитайки данните от платформата ДЕСФА, от юли до декември 2022 г. Булгаргаз няма възможност за получаване и регазифициране на карга в размер от 500 000 MWh до 1 000 000 MWh, тъй като няма свободни слотове за съхранение и регазификация на терминала за втечнен природен газ в Ревитуса, Гърция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: На служебното правителство ще му трябват поне още 5 милиарда

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново припомни при посещение в Димитровград, че депутати от партията му многократно са предупреждавали как отиващите си управляващи “крадат по безскрупулен начин от газа - по 120-130 милиона на месец”.

“Парламентът отново ни посрами всички в лицето на ПП - те не допуснаха в зала да влезе таванът на горивата за вас, бе, хора. И те ще обясняват как се “борят”, заяви Бойко Борисов.

“Конституция, ред, закони - всичко обърнато с краката нагоре. Жалко, че за шест месеца счупиха всичко в държавата и желаещи за управление няма. Решение няма. Дълговете са на тавана. На служебното правителство ще му трябват поне още 5 милиарда до края на годината. Провалиха всичко до едно”, каза още лидерът на ГЕРБ.

“Мисля, че българите прогледнаха. За да крадат от горивата, не допуснаха в зала да сложим “тавана”. И всички българи ще разберат това. Същото е и с тока. Същото е и с газа. Няма газ. Всичко е през Турция, ако дойде”, заяви Борисов. “Като разбраха, че няма да има правителство, как бързо започнаха да говорят, че прекратяват меморандума с “Джемкорп”, посочи още той.

“ГЕРБ трябва да е първа политическа сила, за да застане здраво и да върнем добрината, толерантността и да се опитаме с крачки назад да обединим народа”, категоричен беше Борисов. И заключи: “Аз мога да работя с всеки, който спазва девиза на Народното събрание “Съединението прави силата”.

Докладът на временната комисия за спиране на доставките от Русия установи и скрита кореспонденция от “Булгаргаз”:

„Газпром Експорт“ може да ни осъди в Париж по швейцарското право

Няма анализ на рисковете и последиците

Редакцията на “Труд” разполага с копие от договора между Газпром Експорт” и “Булгаргаз” за доставка на природен газ и в Глава 14 от документа ясно са описани обстоятелствата при форсмажор.

“Газпром Експорт” може да заведе дело срещу България в международния арбитраж в Париж и да ни осъди по швейцарското право, защото страната ни е взела решение да не се съобразява с предоставената нова схема за плащане на доставките на газ. Този извод направиха пред “Труд” експерти, след доклада на временната комисия за спрените газови доставки, който председателят є Даниел Митов представи пред депутатите в пленарна зала. В същото време от “Булгаргаз” са пренебрегнали поне 10 писма от “Газпром Експорт”, в т. ч. и от 29 април, а именно, че “на основание т. 14.3 от Договора между българското и руското дружество, че “Газпром Експорт” информира “Булгаргаз” ЕАД, че е в невъзможност да изпълни задължението си за доставка по Договора поради наличието на форсмажорни обстоятелства. Руската страна предоставя сертификат за форсмажор, издаден от Търговско-промишлената палата на Руската Федерация, потвърждаващ възникването и продължителността на форсмажорните обстоятелства по Договора. “Газпром Експорт” потвърждава своята готовност да изпълни в пълен обем задълженията си доставка, в случай че получи плащане от “Булгаргаз” по новия механизъм, се посочва в Доклада.

Във временната парламентарна комисия са обърнали специално внимание и на становището на световноизвестната консултантска компания White and Case LLP, от която Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поискал мнение по казуса с вариантите “Булгаргаз” да приеме или да отхвърли предложения нов механизъм за плащане.

Обръща се внимание, че “в случай, че предложението на “Газпром Експорт” не води до допълнителни разходи и рискове за Булгаргаз, то отказът би поставил Булгаргаз в неизпълнение на договорните му задължения”. В този случай, “Газпром експорт” може да се позове на Конвенцията на ООН за договорите за международна продажба на стоки за задължение на купувача да плати цената както и право на продавача да обяви договора за развален, казват юристите на консултантската компания.

От White and Case LLP предупреждават и за риск от прекъсване на доставките, в случай че “Газпром Експорт” се позове на форсмажор, както и за риск “Газпром Експорт” да упражни правото си за изменение или прекратяване на Договора за доставка по съдебен ред. Макар да липсва клауза в Договора за доставка за сезиране на компетентния съд за подобна промяна/прекратяване, Швейцарското право дава тази възможност на засегната страна.

Не на последно място е и предупреждението от White and Case LLP, че има риск “Газпром Експорт” да бъде освободено от договорното си задължение за доставка на природен газ на основание настъпила обективна невъзможност за изпълнение. Това право е уредено в Швейцарския кодекс на задълженията. ООО “Газпром експорт” има добри аргументи в този смисъл и е възможно съдът да приеме, че Указът на Президента на РФ покрива хипотезата на настъпила след сключване на Договора обективна невъзможност за изпълнението му от “Газпром Експорт”. В този случай, ООО “Газпром експорт” ще бъде освободено от задължението да доставя природен газ, а “Булгаргаз” ЕАД няма да има право да претендира вреди от неизпълнението.

“Булгаргаз” не коментира бележките, основните изводи и рискове, очертани в становището на правните консултанти, White and Case LLP, относно вариантите “Булгаргаз” да приеме или да отхвърли предложения нов механизъм за плащане. “Булгаргаз” не коментира и последиците от предоставения от “Газпром експорт” (с писмо от 29.04.2022 г.) сертификат за форсмажор, издаден от Търговско-промишлената палата на Руската Федерация, с който се удостоверява невъзможността за доставка по Договора.

“Булгаргаз” ЕАД не е предоставило изискания анализ на рисковете и последиците за “Булгаргаз” ЕАД, “Български енергиен холдинг” ЕАД и държавата относно евентуалното неизпълнение от Булгаргаз на договора с ООО “Газпром експорт” - take or pay (вземи или плати, б. р.) и други неустойки, както и на рисковете и последиците, като това евентуално неизпълнение ще има отражение върху изпълнението на договорите с другите доставчици, включително дългосрочния договор с азерската компания и упражняването на лицензиите за обществена доставка и за търговия с природен газ.

Временната комисия прави заключение, че “не е изследван рискът при отнасяне на спора между страните за разрешаване от Арбитражен съд в Париж, съгласно приложимото към договора чуждо материално право, а именно - швейцарско”.

“Отнасянето на спора (относно неустойки, отговорност по клаузата “take or pay” и други) за разрешаване от Арбитражен съд е нежелателно, с оглед огромните арбитражни такси и адвокатски хонорари, които следва да се заплатят авансово, продължителността на арбитражния спор, както и рисковете от изхода на арбитражната процедура. За времето на евентуален арбитраж, “Булгаргаз” е възможно да загуби възможност да получава количества природен газ от “Газпром експорт”, като по този начин тази алтернатива ще бъде дългосрочно изгубена”, се казва още в Доклада на временната комисия.

Отворено писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни

Спешно да се възобновят доставките от “Газпром Експорт”

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh! Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика.

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август! За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв.! И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в “Чирен”, което ще доплатим солено през студените месеци!

Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната.

Настояваме до края на работната седмица:

- Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.

- Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от “Газпром Експорт”, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището “Чирен”. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.

- Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.

- Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.

- Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?

- Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към “Булгаргаз” ЕАД по клаузата “вземи или плати”, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

- Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения