Гардове убийци искат по-леки присъди

Делото за зверството във варненски мол може да тръгне от нулата

Тримата охранители от "Гранд мол Варна", които убиха от бой посред бял ден 52-годишния Нягол Петров, поискаха от Варненския апелативен съд да намали наказанията им или да ги оправдае.

Преди 5 месеца гардовете получиха ефективни присъди от окръжните магистрати и бяха задължени да изплатят общо 150 000 лв. кръвнина на брата на жертвата. За убийство по хулигански подбуди, извършено с особена жестокост Ангел Николов бе осъден на 18 г. затвор, Красимир Димитров - на 16 г., а Цветан Маринов - на 15 г. Зверството те извършиха на 14 март 2015 г. след сигнал, че клошар проси пари от посетителите в мола.

В изпълнение на устни разпореждания от ръководството гардовете трябвало да изведат човека навън. Вместо това обаче отвели страдащия от шизофрения Нягол в залата за видеонаблюдение, където 15 минути го били и се гаврили с него.

Част от издевателствата Ангел Николов записал на клип с телефона си. Накрая пуснали окървавения мъж да си ходи, но той издъхнал до един от магазините пред очите на ужасени клиенти и продавачи.

Назначената съдебно-медицинска експертиза установила 57 удара по тялото на Нягол. По време на процеса един от гардовете уличи като съучастник шефа на смяната, но той не бе привлечен под отговорност. Окръжният съд не е направил сериозен анализ на събраните факти и обстоятелства, смятат защитата на подсъдимите и прокуратурата. Затова и двете страни са на мнение, че делото трябва да бъде върнато за ново разглеждане.

Обвинението протестира наложените наказания с искане те да бъдат увеличени до 20 г., за да са близо до максималния размер, предвиден в закона. Решението на апелативния съд ще стане ясно до 2 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини