ГДБОП и службите на Франция разбиха престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация

Служители на ГДБОП от отдел „Трансгранична престъпност“, сектор „Трафик на хора“ и френските им колеги прекратиха дейността на организирана престъпна група, занимавала се с  набиране, транспорт и експлоатация на хора за сексуални услуги. Съвместните полицейски действия започнали през 2016г., когато във Франция стартирало разследване за сексуални престъпления, участие в организирана престъпна група и трафик на хора. Това съобщиха от пресслужбата на МВР.

В България проверки са предприети за трафик на хора с цел сексуална експлоатация /чл. 159б от НК/ и организиране на престъпна група / чл.321 от НК/.

В процеса на двустранното партньорство по случая е осъществен значителен обмен на информация и са установени 19 участници в организираното престъпно сдружение и около 30 жени, сексуално експлоатирани в различни райони на френската столица.

След координиране, преди дни групата е неутрализирана, като при съгласувани и едновременни действия в двете страни са задържани общо 17 души, 11 от които – във Франция, съпричастни  към престъпната дейност.

В България, с участието на служители на ГДБОП във Варна, Силистра, Добрич, Търговище и Шумен,  са задържани 6-ма, след които и лидерът на групата. За тях има издадена Европейска заповед за арест от френските съдебни власти и вече са започнати процедури за изпълнението им.

Работата по изясняване на престъпната дейност на организираната група продължава, като в рамките на операцията е установен и се издирва още участник, за когото от Франция е издадена Европейска заповед за арест.

 

Коментари

Задължително поле