ГДБОП: Операцията срещу кабелните оператори, които нарушават закона, продължава и днес

Снимка: bTV

Всички други кабелни оператори в страната, които извършват определени закононарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове. Това каза на брифинг началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии.

„Операцията, която започна вчера, продължава и в момента. След като е било преустановено излъчването на програми без уредени авторски права, се контролира дали ще има възстановяване и престъплението вече ще има друг характер“, заяви той.

„Наблюдението на петте кабелни оператори ще продължи и в бъдеще с регулярни проверки“, посочи Явор Колев. „Повод за извършване на проверката на петте кабелни оператори са сигналите и потвърждаването им. Вчера бяха установени над 60 програми без уредени авторски права“, съобщи той. „Ще се търсят правоносителите, за да можем да установим щетите и върху тези авторски продукти“, коментира

комисарят.

„В Бургаската телевизия и в Сандански бяха иззети сървъри, които поддържаха собствено тяхно приложение за интернет телевизия“, обясни той. „Никой няма за цел да унищожава какъвто и да било бизнес, както се твърдеше в медии. Целта е този бизнес да не нарушава правата на другите и да бъде легален“, посочи Колев. „Петте кабелни оператори са били периодично проверявани и предупреждавани. Срещу част от тях е имало досъдебни производства, и прекратявани такива“, допълни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Коментари

Задължително поле