Ген. Мутафчийски: Вече имаме 18 лаборатории, в началото беше само една

„В цялата страна за месец вече има 18 лаборатории, а в началото имаше само една. Явно ще трябва да свикнем с мисълта, че трябва да работим с този вирус. Дай Боже, да се намери ваксина или надеждно лекарство, но засега признаците да отминава не са съвсем налице. Основният акцент за работата по-нататък е лаборатории и развитието на медицинските ресурси.“ Това каза в Пловдив началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който присъства на откриването на лаборатория за тестване на коронавирус към УМБАЛ „Свети Георги“.

Пред двайсетина дни ген. Мутафчийски критикува Пловдив за неспазване на ограниченията, но днес се изказа в точно обратната посока. „Пловдив показа, че е много единен и по-особен град. Еталон за това, което може да се случи - от гола поляна до прекрасна лаборатория. Малко са подобни лаборатории в България", каза той. Генералът похвали и УМБАЛ „Свети Георги“, че са успели да ограничат потенциален взрив на коронавирус в самата болница.

„Мерките не могат да бъдат премахнати изведнъж, а една по една, стъпка по стъпка, в зависимост от добрите показатели на дадена област", каза още ген. Мутафчийски.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов благодари на дарителите, с чиито средства беше изградена лабораторията, а пловдивският митрополит Николай пожела всички проби в нея да са отрицателни.

Лабораторията започва работа с 50-60 проби на ден, но ще достигне капацитет от 120.

Област за прикачени файлове

Коментари

Задължително поле