Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат и адвокатите ги използват. Това каза пред БТВ ген. Румен Миланов, коментирайки технологията на арестите у нас и последното задържане на кмета на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева.

Със смесени чувства съм по отношение на ареста на кмета на „Младост” г-жа Иванчева, каза ген. Миланов.

„Един път, че трябва да има противодействие на корупцията, категорично, другото обаче – този случай не само самото задържане, респективно арест, в зависимост от мерките, не беше направен по най-правилния начин и не на последно място в целия този процес има много странности, които мен ме впечатляват. Първо, ако говорим по хронология на времето – той се извършва пред Спортната палата, там са ги стигнали и са ги намерили. Извинявайте, всяка една такава операция за задържане се прави предварителен план, ако не са го направили – язък за професионализма. Планът цели законност, процесуалност, правилно действие на всички служители да няма хаос и, ако стане някакъв фал, да се носи отговорност”.

Защо не ги задържаха по време на пренасяне на кашони, а точно на това място, пита ген. Миланов.

„Това място нанесе доста щети на градския транспорт и на обществеността. Държаха ги с белезници сума ти време с претекст да им вземат натривки – натривките се вземат веднага, защото не се знае какво ще пипаш”.

Възможно е арестът да стане и без белезници, уточни Миланов и допълни, че белезници се слагат, защото не се знае как ще реагира всеки човек. „Но тази категория хора не са тип затворници”.

Освен това парите са се броили на асфалта – защо там трябва да се броят парите, пита той.

„Едни дами от следствието през цялото време бяха в не много прилично положение да броят парите на земята, камерите ги снимаха в не много прилично положение. Това ли е ефективността, да трае 6 часа. Не се прави това така, има си ред, има поемни лица, описва се каквото е намерено на местопрестъплението и се извършват съответните процесуално-следствени действия по най-интелигентния начин. Има още много загадки – къде е посредникът. Къде е в цялата тази дандания, как той се появява от заявителя. Нали това са заявителите за подкупа – кметът на „Младост”, зам.-кметът и потърпевшото лице г-н Ваклин, къде е той”.

"За така нареченото светене – прокуратурата тръгна веднага да прави пресконференции – всичко това трябва да се филмира. То се документира, със снимки. Едно е да ми светят в дланите, където съм пипал парите, съвсем другаде е тук, отгоре, отдолу, по носа. Това са несериозни неща", каза още ген. Румен Миланов.

Той коментира и факта, че на кадрите от бул. „Левски” членове на комисията са били с маски и пита защо са с маски, какви са, от кого се плашат.

„С маски се работи, когато задържаме терористи, наркотрафиканти, защото там сблъсъкът е на живот и смърт. Тук спрямо кого са тези маски. При масовите безредици, ако са маскирани, има идентификационни номера да се знае кой какво прави. От кого се крият, от закона. Това е недопустимо за мен”.

"Мисля, че има основни принципи в действията на полицейските органи, в които ние не трябва да отстъпваме", допълни той.

По думите му този случай не е изпипан.

„Казаха, че ги следят отдавна. Заявлението го прави г-н Ваклин на 2 февруари, те са били по чужбина и не си дошли за подкупа. Кой организира подкуп и няма да си дойде… от Гърция”.

"Подкупът бил на траншове, за какво са траншовете и то за едно съобщение, което е административен акт, който се атакува по съдебен ред. Сигурно на мен щеше да ми бъде по-евтино да си платя в една кантора на адвокатите за едно съобщение", допълни Румен Миланов.

"Как ги рекетира в случая, ако всичко е законно? Къде е Столична община да каже – натрупват се сигнали, какво правите г-жа Иванчева, кой ви дава право да задържате преписки повече от законовия ред", заяви Миланов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право