Георги Ангелов: Банките са пълни с пари, депозитите са с 35 млрд. лева повече от кредитите

Георги Ангелов

Банките са пълни с пари, депозитите са с 35 млрд. лева повече от кредитите. Затова банките не искат да плащат лихва. Големият растеж на депозити идва от бизнеса, който получи щедри компенсации. Хем са вдигнали цените, хем са получили компенсации. Те дори не ги инвестират, а ги слагат в депозити. Това каза Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество", по БТВ.

"МФ не можа да емитира държавен дълг с лихви от 5-6% поради липса на интерес. Същевременно в банковата система депозити за над 100 млрд. стоят на нулева лихва", обясни той. И допълни, че кредитите на домакинствата растат бързо, а ипотечните още по-бързо.

По думите му лихвите по новите кредити трябва да се покачат, за да се стимулират потребителите. "В ипотечните кредити противно на логиката лихвите са по-ниски отколкото преди година. Паричната маса продължава да расте, а това има проинфлационен ефект. Затягането на монетарната политика има антиинфлационен ефект. У нас обаче не може да се говори, че парите имат антиинфлационен ефект, напротив, кредитната експанзия продължава да налива пари в икономиката и да налива масло в огъня. 

Според него трябва да има плавно спиране на наливането на пари в икономиката, за да няма срив. "По-добре да се действа сега, за да не се спука и имотният балон. Таванът на надценката по отношение на цената на дадена стока не е добра идея. Пример е и нулевото ДДС на хляба, чиято цена вместо да падне, се вдигна. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси