Георги Ангелов: Внимавайте, имотите са сериозно надценени

Имотите са сериозно надценени – за едни надценяването е 10-15% и това е приемливо, а други посочват, че жилищата са с 50% по-скъпи отколкото трябва да бъдат. Това каза икономистът Георги Ангелов по БТВ.

„Това, което се случва в момента е притеснително, защото започва много да наподобява случилото се преди 15 години, когато имаше имотен бум. Както сега, така и тогава от сектора казваха: „Няма проблем, купувайте, защото цените на имотите ще растат“. И действително много хора купиха имоти през 2007-2008 г., когато цените бяха на върха, но година по-късно стойността на жилищата се срина“, поясни той.

Икономистът посочи също така, че имотният бум от преди 15 години разду инфлацията – в еврозоната тя е била една 2-3%, докато в България е достигнала 15%. „Това е точно заради този ръст на кредитирането, който постоянно наливаше пари в икономиката“, поясни той.

Георги Ангелов обясни, че сега инфлацията е ниска, защото енергийната криза отмина, както и проблемите с цените на храните. „Сега рискът е да си създадем нов инфлационен двигател, точно когато сме се справили с предишните“, каза още той.

Икономистът коментира, че „колкото повече се раздува този балон, толкова по-болезнено ще бъде неговото спукване“. За него това не е нещо ново, а тенденция, която се наблюдава от столетия. Той обаче не посочи точно кога ще се „спука имотния балон“, а предложи да се предприемат мерки за „охлаждането на пазара“.

„Желателно е да минем към едни по-умерени нива на кредитирането, към балансиране на търсенето и предлагането, за да се охладят страстите. Или иначе казано, когато купонът е във вихъра си, да намалим малко музиката и да спрем алкохола, за да не стигаме до крайности“, отбеляза икономистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти