Георги Костов: Над 300 са случаите на заловени нелегални преселници в товарни автомобили

Изготвени са половин милион информационни флаери – 400 000 на български език и 100 000 на английски и турски език. Това каза гл. комисар Георги Костов по време на брифинг за представяне на брошури с указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване в тях на нелегални мигранти, предаде „Фокус“.

По думите му те вече се разпространяват, а инициативата е стартирала от 12 декември.

„Указанията имат практична насоченост. Разпространението им сред водачите имат за цел да се ограничат случаите на незаконно преминаване на държавната граница“, каза Костов.

По думите му другата причина е повишаване на сигурността на водачите на МПС.

Инициативата е осъществена с партньорството на АЕБТРИ.

„За миналата година случаите, при които сме заловили незаконно проникнали в страната на вход и изход са над 300. От тях немалка част са проникнали в каросериите на товарните автомобили без знанието на водачите“, обясни Костов. По думите му този риск може да бъде минимизиран, ако водачите са информирани и спазват предписанията, дадени в листовките.

Той обясни, че първата среща с АЕБТРИ е направена на 28 септември. „Хубаво е, че успяхме да стартираме самата инициатива в началото на месец декември“, подчерта той.

"Многократно имахме възможност да информираме, че има засилено полицейско присъствие в зоната на обектите от националната критична инфраструктура, както и засилено полицейско присъствие на всички места, където има и масово струпване на граждани." Това каза гл. комисар Георги Костов на брифинг за представяне на брошурите с указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване в тях на нелегални мигранти.

Той подчерта, че това е в контекста на повишената терористична опасност във всички страни от ЕС. „Конкретна заплаха към нашата страна за момента нямаме данни да е регистрирана. Но така или иначе в контекста на глобалния терористичен риск е необходимо да бъдат взети и тези действия, които са подчертани превантивно“, обясни Костов. „Такива действия има във всички градове в страната. Особено са изразени в зимните ни курортни центрове“, добави Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България