Георги Свиленски, БСП: На обществото му писна от тангото на ГЕРБ

Снимка: Архив

„Считаме, че Конституцията трябва да се спазва ежеминутно, а ГЕРБ я нарушават, потъпкват я всеки ден. Днешното ни нерегистриране в пленарна зала е отговор на тяхното поведение. Законопроектът за Изборния кодекс е внесен в понеделник, а в петък трябваше да се разглежда. Това сериозно отношение ли е към законодателния процес, към обществото въобще? ГЕРБ очевидно искат да превърнат българския парламент в конгрес на ГЕРБ“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ по повод гласуването за отпадане на машинното гласуване.

По думите му бойкотът на БСП и липсата им в залата е дал резултат. Той припомни, че чрез същия прийом левицата е успяла да постигне смяната на състава на ЦИК, както и да спре отмяната на преференциалното гласуване.

„На обществото му писна от този кръговрат – от тангото, което играят ГЕРБ – една крачка напред, две назад“, категоричен бе Свиленски. Социалистът подчерта, че аргументите на управляващите за машинното гласуване всъщност са становище на ЦИК – а по думите му в края същото становище се казва, че при поискване, ЦИК може да предложи законодателни промени.

„ЦИК обаче не казват да се премахне машинното гласуване“, уточни народният представител. Той изрази мнение, че с тази стъпка ГЕРБ се опитват да компенсират „фактора Цветанов“ в изборите. „Само че може би няма да им се получи“, допълни Свиленски.

„От БСП сме последователни – в политиката е важно да бъдеш последователен. От 5 години казваме, че машинното гласуване е най-честният начин за упражняване на вот. Така ще имаме реални резултати“, изтъкна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той припомни местните избори от 2015 година, събитията в зала “Арена Армеец“, преправянето на протоколите и резултатите от изборите.

Коментари

Задължително поле