Георг Георгиев изрази очакване планираният за събота "Луковмарш" да не се състои

Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма на правителството

Много бих се радвал, ако разбира се, от една страна този марш на омразата и на показването на една неприсъща на България страна, не се проведе. Особено в такъв важен за историята ни момент, в който може да застраши нейната репутация и международен имидж и да ни отклони от европейския път, по който се движим. Това пише в изявление на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев  в качеството му на национален координатор за борба с антисемитизма на правителството по повод планирания за събота "Луковмарш".

Георгиев призовава представителите на партиите да не спекулират с темата и да не се опитват по какъвто и да е начин да ползват този повод за "съмнителна временна изгода и дивидент":

„В качеството си на национален координатор за борба с антисемитизма и във връзка с едно тревожно и, мога да кажа, до голяма степен срамно събитие, което се задава, а именно – Луков марш, планиран за събота, заявявам:

Българският народ е показал през годините, че неговата толерантност и възможност да живеят заедно на една територия различни представители на раси, народи и етноси, е непоколебима и не би търпяла каквото и да било изместване на етническия модел, изграден през толкова много векове.

През 1943 г. България устоява на нацисткия натиск и не предава на концентрационните лагери своите евреи. Петдесет години българският народ успешно устоява и на репресиите, натиска и терора на комунистите. Не вярвам, че и днес българския народ ще се подаде на една провокация, която цели да ни върне в едни мрачни времена и да ни накара да почитаме хора, които по една или друга причина са били съпричастни с един от най-мракобесните режими в човешката история. И тук поставям абсолютен знак за равенство между всички тоталитарни диктатури, полагали под репресия свободния дух и възможността човек да живее според възможностите и желанията си.

Много бих се радвал, ако разбира се, от една страна този марш на омразата и на показването на една неприсъща на България страна, не се проведе. Особено в такъв важен за историята ни момент, в който може да застраши нейната репутация и международен имидж и да ни отклони от европейския път, по който се движим.

Обръщам се към всички партии и представители, да не спекулират с темата и да не се опитват по какъвто и да е начин за съмнителна временна изгода и дивидент да ползват този повод и той да става и да дава възможност, опитвайки се да порицаем един тоталитарен човек или режим, да оправдаваме друг. Защото както казах и по-рано, всички те са коствали човешки животи. Всички те са поставили страната в едно срамно положение, от което обаче тя винаги е успяла да излезе и да покаже, че това не е нейната същност. Надявам се, че в събота няма да станем свидетели на едно такова събитие, което да постави срамно петно“, заяви в МС Георг Георгиев.

Междувременно Георгиев изрази позиция във фейсбук относно вчерашната декларация на БСП по темата:

„Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие” - из декларация на БСП.

Колеги социалисти, когато преди време реторично попитах, колко по-зле можете, това не бе предизвикателство...

Въпреки това, вече не е просто зле.

Гнусно е.

Гавра е.

Мерзост е.“

Коментари

Задължително поле