ГЕРБ в Сливен: Имаме най-много съветници от създаването на партията досега

В новия общински съвет в Сливен представителите на ГЕРБ се увеличават от 12 на 17 души. Това е най-големият брой съветници от създаването на партията досега, отчете местната структура. Досегашният кмет Стефан Радев отива на балотаж с предшественика си Кольо Милев, който сега е народен представител от БСП. Първият получи подкрепата на 20 128 избиратели, а вторият – на 10 103 души. Равносметката е, че близо 600 гласа са отделили Радев от победата още на 27 октомври. „В повечето секции в общината събираме по-голяма подкрепа от другия кандидат”, посочи самият Радев. Изключение е вотът в ромския кв.”Надежда” в Сливен, където за БСП-кандидата гласовете са значително повече. А в двете секции в сливенското с. Селиминово БСП има пет пъти повече гласове от ГЕРБ.

Областният координатор на ГЕРБ Десислава Танева оцени резултата на партията като по-добър на областно и общинско ниво в сравнение с предходни избори. Тя отбеляза категоричната победа на досегашния кмет на Котел Коста Каранашев още на първи тур и на кмета на Нова Загора Николай Грозев, който ще управлява четвърти поред мандат. В Сливен и Твърдица, където ще има балотажи, кандидатите на ГЕРБ спечелиха двойно по-голяма подкрепа от опонентите си от БСП, допълни Танева.

Големият брой недействителни бюлетини – над 7 700 само в Сливен, се дължи на две причини, казаха още от местната партийна централа. На липсата на грамотност сред част от избирателите, от една страна. Но най-вече на това, че местните избори са сложни и хората желаят да гласуват преференциално за общински съветници. Преференциите са нещо добро, трябва повече да обясняваме и да обучим хората, казаха още от ГЕРБ

Коментари

Задължително поле