На 16 септември 2019 да почерпят

Луна: Не съм жена за един мъж

„Левски“ помете „Черно море“ за 15 минути, Робърта няма спирка (СНИМКИ)

Слънце в първия учебен ден, временно захлаждане след вторник

Германия се зарича да развърже кесията при криза Правителството на Меркел поддържа бюджетен излишък от 2014 г.

Първи сняг заваля в планината Ерджийес в Централна Турция

Пореден протест в Хонконг, полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти

САЩ готвят мита за милиарди за ЕС Таксите ще обхващат от сирена до самолети

Гутериш осъди нападенията срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия

Проблеми за Хубчев преди „Черно море“

Илиана Раева преди старта на световното първенство в Баку: Доволна съм от това, което показват момичетата

Соломончо и шпионите

Караянчева отърва кожата в катастрофа край Шумен (обзор) Шофьорът на НСО избегнал по-тежки последици

Кардиолог мами пациенти, че са болни, поставя стентове на здрави сърца Д-р Петър Лазов получава заплата от 57 000 лева

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 септември 2019

ГЕРБ за 24 май: Това е денят, в който отново ще напомним, че образованието е приоритет на нашата управленска програма

Милена Дамянова

„За ГЕРБ това е денят, в който отново ще напомним, че образованието е приоритет на нашата управленска програма“, заяви депутатът Милена Дамянова в декларация от името на групата по случай 24 май.

„Често ни се налага да мълчим, за да не създаваме излишен обществен шум, когато опозицията говори за хаос и беди. Дори сега си замълчахме, когато само преди дни 12-те съдии в Конституционния съд единодушно постановиха, че Законът за предучилищното и училищното образование отговаря на върховните норми и не е нито кух, нито създава противоречия, нито има недъзи – все определения отляво – заяви още Дамянова – Защото какво се постигна през тези месеци на партийни популистки атаки – създаване на смут и обслужване на статуквото!“

Пълният текст на декларацията:

Уважаема госпожо председател,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми учители и преподаватели,
Учени и творци, музейни,
Читалищни и библиотечни деятели,
Скъпи деца и ученици,

„Народността не пада там, дето знаниьето живей“ – утре, на 24 май, тези думи от всенародния училищен химн на Стоян Михайловски ще звучат из цялата страна. Наричаме този празник най-български и най-истински. Тачим го и само в този ден цял народ пее като един „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви“.
На този ден поднасяме венци и славим делото на Светите братя Кирил и Методий и ясно заявяваме, че то е нашето велико минало и настояще, чрез което градим своето бъдеще. Казваме го всеки ден, а в месеците на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз показахме, че не само сме част от европейското семейство, а наследници на онези, които създадоха нашата писменост и тя „обходи целий мир; за все световната просвета,тя бе неизчерпаем вир“.
На този ден благодарим и се покланяме пред делото на учителите ни, на многобройните просветители и културни деятели. Защото знаем, че само хора с духовна сила могат да разпространяват знанието, което „възкресява народния гений“.
За ГЕРБ това е денят, в който отново ще напомним, че образованието е приоритет на нашата управленска програма и ние продължаваме да го отстояваме. Постигнахме консенсус, че без нова философия не можем да вървим напред. Наша първостепенна грижа са учителите, защото без тях знанието не може да се разпространява. Чухме родителите, учениците, учените, бизнеса, работодателите, синдикатите какви трябва да са децата на нашето бъдеще и започна промяната на модели и методи на преподаване и обучение за поколенията, които са твърде различни. И за новото време, което е време на революционни промени. Без да отстъпваме от разбирането си, че българщината е над всичко, искаме да научим наследниците си, че светът няма граници, а духът, който знае къде са неговите корени, няма пречки да бъде свободен. Затова всяко дете трябва да е в класната стая и трябва да има право на достоен и неотменен избор за своето образование.
Преодоляхме предизвикателството с качеството на преподаване в университетите и постигнахме съгласие, че ученият няма място в аудиторията или в научната лаборатория, ако не е повече от достоен и не е най-добрият сред най-добрите професионалисти в своята област. Защото знаем, че неговото дело разпръсква тъмата на безпросветието.
Уважаеми колеги, ГЕРБ нямаме намерение да отстъпим пред статуквото, което брани не дотам добри практики в системата на образованието, натрупани във времето. Често ни се налага да мълчим, за да не създаваме излишен обществен шум, когато опозицията говори за хаос и беди. Дори сега си замълчахме, когато само преди дни 12-те съдии в Конституционния съд единодушно постановиха, че Законът за предучилищното и училищното образование отговаря на върховните норми и не е нито кух, нито създава противоречия, нито има недъзи – все определения отляво. Защото какво се постигна през тези месеци на партийни популистки атаки – създаване на смут и обслужване на статуквото! Това ли е нашето национално разбиране?! Сигурна съм, че не е и затова в ГЕРБ трудно приемаме партийните заигравки на тази тема.
Казваме го днес, в навечерието на 24 май, защото този най-светъл в нашата история ден е и Денят, в който трябва да си спомним завета на Светите братя – той е този, на който „България остана вярна на достославний тоз завет – в тържествуванье и в страданье и извърши подвизи безчет.“ Това не са просто думи от химна, който ще пеем утре на тържествата, уважаеми колеги. Това е заветът, който ни държи като народ и ни прави нация, за да ни има! Нека не го забравяме дори когато спорим, грешим или се борим заедно за общото ни бъдеще чрез грамотност, знание и наука за Светли бъднини! Нашият път е ясен и няма друг, защото чрез книжовността съдбините ни ще бъдат подновени.
И нека помним написаното от Черноризец Храбър: „Бог е дал разум на славяните, комуто слава и чест, и власт, и поколение сега и винаги в безкрайните векове, амин.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Егати шизитата са тия от герб… образованието било приоритет…..

  2. То хубаво-приоритет било образованието, ама …на практика реално какво сцършихте, особено във висшето образование-отговор: Едно голямо …НИЩО!! Къде го правилника за пролагане на ЗРАС- с минималните национални критерии…и Сульо и Пульо станаха доценти и професоря..А тази академична автономия- ми това е ТОТАЛНА вакханалия…Ректорчетата си правят абсолютно излишни звена- центрове, центърчета, центровченца…за межд. дейност (дублаж с други звена) и наштте си „хора“ на хранилката…Ама то думи немам..затова избегах от София и сега съм Ректор в Латвия…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.