ГЕРБ: Ще бъдем в пленарна зала, когато се обсъждат законите, свързани с бюджета и Плана за възстановяване (ВИДЕО)

Нашата парламентарна група ще бъде винаги в зала, когато се обсъжда закон, касаещ План за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС, както и Закона за държавния бюджет, съответно бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на брифинг на партията.

https://www.facebook.com/PPGERB/videos/1244176639454440

"За да няма спекулации по отношение на това, защо ПГ на ГЕРБ-СДС не е в пленарна зала, за да осигури кворум, съм длъжна да кажа няколко неща. На проведения тази сутрин председателски съвет отново беше представена програма за седмичните заседания на парламента, която е извън обществения дневен ред. На председателски съвет заявих на всички колеги, включително и на настоящия председател на НС, че дневния ред на обществото е предложенията по Закона за държавния бюджет, съответно бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Нашата парламентарна група направи своите предложения по законопроектите ДОО и НЗОК. Нашата парламентарна група внесе част от предложенията по закона за държавния бюджет и осигуряването на ръст на пенсиите за българските пенсионери. Нашата парламентарна група настоява обсъжданите законопроекти в пленарна зала да са от дневния ред на българското общество, от дневния ред на България и на Европа. Ние предложихме на председателски съвет да се изработи дневен ред, който отговаря на обществените очаквания, а именно - всички законопроекти, които касаят средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, защото вече няколко дни се спекулира и с тази тема. Този законопроект, който е внесен в програма за работа на НС, е законопроект за гласуване на първо четене и е внесен от МС на 2 юни. Нищо друго по темата План за възстановяване и неговите законодателни измерения няма постъпило в деловодство на НС. В този смисъл отново заявявам, че нашата парламентарна група ще бъде винаги в зала, когато се обсъжда закон, касаещ План за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС", обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Втората тема, по която ние ще бъдем в пленарната зала, ще бъде закона за държавния бюджет, съответно този за ДОО и НЗОК. Имаме направени предложения, ще ги защитаваме и те гарантират, че парите, свързани с доходите на българските пенсионери, свързани със защита на най-уязвимите групи от нашето общество, ще бъдат подкрепени. Третата тема, която излиза и извън рамките на българския парламент и е тема от дневния ред на Европа, е темата за РС Македония. И тук имаше редица спекулации - нека отново да подчертая, че МС не е внесъл проект за решение в НС, това направиха две от парламентарните групи. С 1/3 от членовете на външната комисия предложихме да има извънредно заседание на комисията по външна политика, на която да се обсъдят тези два проекта за решение. Колкото е нужно да се дебатира в комисия, колкото е нужно да се дебатира в пленарна зала, но това решение, тези проекти за решение, да станат част от дневния ред на парламента. Такова заседание, въпреки че по правилник има всички условия, не е свикано и до този момент. Разбирам, че председателят на комисията по външна политика вече не отговаря включително на обаждания на нашите колеги-членове на тази комисия и не се знае кога ще бъде свикано това заседание, за да има достатъчно време то да бъде обсъдено и взето решение по двата проекта за решения. Гарантираме, че ако днес външната комисия свика заседание, обсъди и гласува тези проекти за решения, ние в утрешния ден ще бъдем в пленарна зала, за да защитим нашия проект за решение и да гласуваме", допълни Атанасова.

"Второ и много важно уточнение - по отношение на точка първа от предложения дневен ред за избор на председател. Когато предложихме на колегите от другите парламентарни групи този избор да се проведе в рамките на няколко дни след оставката на г-н Минчев, нито една от ПГ на управляващата тройна коалиция към онзи момент, не се съгласи с довода, че има ръководства на партиите и трябва да се вземат решения в какъв формат. Има законно установена процедура по правилник, този срок е 14 дни, в този срок могат да се приемат процедурни правила и в този срок могат да се номинират кандидати", каза още тя.

"Все още управляващото малцинство на първо място трябва да излезе от убежището на собствената им еуфория. Какво имам предвид - за да управляваш освен мнозинство в парламента, което да избере правителството, освен мнозинство, което да гласува бюджет, ти е необходимо и мнозинство, което да определя дневния ред на НС, очевидно е, че такова мнозинство няма. Странно е в тази ситуация, че все още управляващите се държат така, че имат такова мнозинство. И виждаме проява на чист инат, което не би било проблем ако не е в ущърб на Републиката. Аз съм съгласен, че има изключително важни решения, които трябва да вземе това събрание. В това число приемам, че е изключително важно приемането на закони, свързани с всички реформи, които България е поела да извърши, като част от предварителното условие по Националния план за възстановяване и устойчивост", допълни Томислав Дончев.

Депутатът увери, че от ГЕРБ са готови да работят и извънредно по отношение на законодателството свързано с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Но проблемът е, че голяма част от тези закони не са написани. Призоваваме всички министерства да си свършат работата и да си напишат промените в законите, за които сме поели ангажимент пред ЕК и декларирам, че те имат нашата подкрепа. Крайният срок за договаряне на средствата е 2023 г. и остават едва 18 месеца. Катастрофата е предизвестена, но все още има шансове щетите да бъдат минимализирани", коментира Дончев.

"Това управление започна с отказ да се приеме съвкупната реалност, има опасност и да завърши така. А ние знаем, че решаването на проблема започва с осъзнаването му", завърши Дончев.

"Искам да съобщя, че вчера националния изпълнителен съвет на СДС взе решение да подкрепим началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Това направиха и колегите от политическа формация "Гергьовден". Казвам го това, за да ви убедя, че от страна на ГЕРБ-СДС в парламента ще има 59 гласа за началото на преговори със РС Македония", заяви Румен Христов.

"Днес Кирил Петков, по абсолютно неясни причини, отива нелегитимно като министър-председател в оставка, без позиция на българския парламент, на съвета на ЕС. Това е срамно за България, това отслабва позициите на България в ЕС и ни прави да изглеждаме не добре. За това ние настояваме ПП и всички партии в НС да наложат попечителство над този човек чрез парламентарни процедури - да му дадат легитимност и българската държава да излезе с достойнство от тази ситуация, в която беше вкарана през последните седем месеца лично от Кирил Петков и от неговото неразбиране и на тази тема и на всички останали", каза Тома Биков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика