Германия е признала геноцид в Намибия, ще плаща обезщетение

Германия и Намибия са се договорили да подпишат споразумение за обезщетение за престъпленията, извършени от германските военни по време на колониалното управление в африканската държава, съобщава радио Deutschlandfunk.

Според медията Германия се е съгласила да признае убийствата на народите Хереро и Нама за геноцид. Документът, потвърждаващ този факт, е подписан в Берлин от бившия заместник от партията на Християндемократическия съюз (ХДС) Рупрехт Поленц и бившия дипломат от Намибия Зедекия Нгавиру.

Очаква се след две седмици външните министри на двете държави официално да подпишат споразумението. В същото време, според Deutschlandfunk, е постигнато и споразумение президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер да посети парламента на Намибия, където официално ще се извини за извършеното престъпление в тържествена обстановка. Като компенсация Германия ще отпусне определена сума за финансиране на развитието на региони в Намибия, където живеят двата засегнати народа. Не се уточнява обаче в какъв размер ще бъде тя.

От 1884 до 1915 г. Намибия е германска колония. След въстанието на Хереро и Нама германските колониални войски убиват няколко десетки хиляди души в периода между 1904 и 1907 г. Преговорите за признаване на тези действия като геноцид се водят между двете страни от 2015 г. насам. Берлин все още не се е извинил официално за престъпленията на колониалните войски в Намибия.

От Министерството на външните работи на ФРГ са отказали да коментират информацията с оглед „поверителния“ й характер. Говорителят на ведомството обаче посочил, че „преговорите с Намибия се провеждат в конструктивна и поверителна атмосфера“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа