Германия затяга законодателството за имунизация заради смъртните случаи от морбили

Предвиждат глоби за родителите, които откажат медицинска консултация за ваксиниране

Заради смъртните случаи от морбили, Германия затяга законодателството за имунизация. Тя остава незадължителна, но се предвиждат глоби за родителите, които откажат медицинска консултация за ваксиниране на децата си, предава БНТ.

37-годишна жена, майка на три деца, почина от морбили - това е случаят който предизвика бурен обществен дебат за ваксините в Германия. "Недопустимо е в страната да умират хора от тази болест", заяви германският здравен министър и обяви промени в законодателството. От началото на годината в Германия са регистрирани 410 случая на заболели от морбили. А за цялата минала година болните в страната са били 325.

Предложените промени в закона предвиждат глоби до 2 500 евро на родителите, които откажат медицинска консултация за ваксиниране на децата им.

"Служителите на детските градини ще бъдат задължени да се свържат със здравните власти, ако родители отказват консултация за ваксиниране на детето", казва Дорис Берве-Шухт, говорител на Министерството на здравеопазването на Германия.

Освен това детските градини вече ще имат право да отказват да приемат неваксинирани деца.

"Процентът на родителите, които не искат да ваксинират децата си, е малък. Но те могат да бъдат консултирани от лекар", казва Мартин Привецер, здравен отдел на Щутгарт.

Според статистиката около 5 процента от децата в Германия не са ваксинирани. Германия е една от европейските държави, в които тази година беше регистриран голям брой на болни от морбили.

Другите страни са Франция, Италия, Полша, Румъния, Швейцария и Украйна. Заради големия брой болни в Италия, правителството там въведе задължителна имунизация срещу инфекциозните болести.

Коментари

Задължително поле