Германия и Австрия се сблъскаха по въпроса как Европа да реши мигрантската криза

Снимка: Архив

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова за "коалиция на желаещите" по въпроса за разпределяне на мигрантите, спасени в Средиземно море - инициатива, която веднага бе отхвърлена от бившия австрийски канцлер Себастиан Курц, предаде ДПА.

Курц, чиято консервативна Австрийска народна партия е фаворит за спечелването на парламентарните избори в Австрия през септември, обяви, че общата европейска политика за мигрантите е провал и каза, че всички мигранти, спасени в Средиземно море, трябва да бъдат връщани в страните си.

Разпределението на мигрантите в Европа се провали, каза днес Курц. Отново обсъждаме идеи от 2015 година, които отдавна се оказаха непрактични, допълни той.

В интервю за германската медийна група Ер Ен Де по-рано днес Маас призова за нов съюз, като каза, че страните, които желаят да приемат мигранти, трябва да действат след поредицата конфликти през последните седмици между екипажите на спасителните кораби на различни хуманитарни организации, и италианските власти, които не желаят да приемат кораби с мигранти в своите пристанища на Средиземно море.

Споразумението за спасяването на мигранти в Средиземно море не може повече да се проваля заради липса на съгласие относно разпределението на спасените. Тази блокада трябва най-накрая да приключи, заяви Маас.

Германия е готова да направи съществен принос и да гарантира приемането редовно на спасени мигранти, каза Маас.

Всички страни от ЕС ще бъдат поканени да се включат в доброволната мярка.

Курц обаче възприе обратна на Маас позиция. Най-важното в момента е да се премахне икономическата мотивация за безскрупулните трафиканти и да се върнат хората, след като бъдат спасени в морето, по домовете им или в транзитни страни, както и да се предприемат инициативи за стабилност и икономическо развитие в Африка, каза той.

Коментари

Задължително поле