Германия няма пари за нови танкове и самолети  

Съдбата на редица големи военни проекти в Германия остава несигурна поради неодобрено финансиране, съобщава "Шпигел", позовавайки се на поверителен документ от германското министерство на отбраната. Според вестника цената на тези проекти се оценява на няколко милиарда евро.

По-конкретно, въпросът за следващите етапи от развитието на най-големия европейски проект в областта на въоръженията - изтребителят FCAS - остава нерешен. Общата му стойност е около 100 милиарда евро.

Неясна остава и съдбата на проекта за нов танк, създаден съвместно от Германия и Франция. Финансирането на друг проект - за подводници, в който участва Норвегия, също не е осигурено. 

Освен това не е известно каква съдба очаква планираната преди това покупка на нов патрулен самолет Boeing P-8A, два танкера за военноморските сили и нови катери. Патрулният самолет помага да се контролират големи области на морето и да се откриват подводници. Освен това може да се използва за борба с пиратството. 

Не е осигурено и финансиране за проекта „Пегас“ (Pegasus) за германските военновъздушни сили „Луфтвафе“.

В същото време Германия планира да закупи три самолета Bombardier Global 6000, оборудвани с високотехнологични сензори. Те могат да прихващат радиопредавания и да откриват сензори за ПВО. Първоначално се планираше да се използва безпилотният летателен апарат Euro Hawk за тази цел, но през 2013 г. министърът на отбраната Томас де Мезиер изтегли страната от този проблемен проект.

Както следва от документа, на който се позовава Spiegel, проблемите на германските въоръжени сили са свързани със заложеното рязко намаляване на бюджетните средства след 2022 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа