Германия премахва икономическите ограничения срещу Турция

Федералното правителство на Германия взе решение за премахване на икономическите ограничения срещу Турция и коригира съветите си за пътуващите в страната граждани на ФРГ, съобщи вестник Hurriyet, като уточни, че Берлин е взел решението, след като Анкара отмени режима на извънредно положение.

Ограниченията за износ в Турция в размер до 1,5 милиарда евро (1,7 милиарда долара) няма да бъдат подновявани тази година, обяви германският министърът на икономиката Петер Алтмайер.

Мярката беше наложена през юли 2017 г. с цел оказване на натиск на Турция, след като в страната бяха задържани германски правозащитник и петима други активисти, включително ръководителят на месния офис на неправителствената организация „Амнести интернешънъл".

Министерство на външните работи на ФРГ също премахна от официалната интернет страница на ведомството предупрежденията за германските граждани за висок риск от произволни арести при посещение в Турция.

Извънредното положение в Турция, наложено след опита за държавен преврат от 2016 г., бе отменено на 19 юли. Ден по-късно Турция и Нидерландия възстановиха дипломатическите си връзки, които бяха прекъснати след решението на европейската страна да не допусне участието на двама министри на Анкара в митинг в Ротердам.

Коментари

Задължително поле