Германският институт „Конрад Аденауер“: Руската пропаганда е по-опасна от „Калашников“

Европейският съюз трябва да се изправи срещу руското вмешателство в страните от Западните Балкани, като предприеме активни мерки, сред които и инвестиции в медийната сфера, използвана от Москва за разпространение на пропаганда срещу Запада, предупреждават Софи Айзентро и Стефани де Леон от германския институт „Конрад Аденауер“ в техния най-нов доклад за руската пропаганда на Балканите, която – съгласно думите им, е „по-опасна от „Калашников“, предаде Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.

Според „Конрад Аденауер“ финансовата инжекция за медийния сектор трябва да се реализира в четири ключови области:

Подкрепа за проверка на фактите

ЕС трябва да помогне на мишените на руската пропаганда да осъзнаят информационната война, която е в ход. Това означава изобличаване на фалшивите новини и информиране за темите и областите, които Москва използва в своя полза. През последните години Съветът на Европа създаде няколко работни групи и уебсайтове за медийно образование в региона, чиито задачи са да откриват и посочват фалшиви новини и руски кампании за дезинформация на гражданите на Балканите.

Въпреки това, според германския институт, някои от тях са само на английски, руски и немски език и поради това не са достъпни за голяма част от балканското население. В тази връзка ЕС трябва да се стреми към постоянно финансиране на тези групи и техните инструменти, за да ги направят достъпни за хората, както и да спонсорира проекти за мониторинг на руската пропаганда в социалните мрежи в реално време. Като конкретен инструмент авторите на доклада предлагат използван от Германия и САЩ за проследяване на дейността на проруските профили в социалната мрежа „Туитър“.

„Като част от подкрепата за разследващата журналистика в Западните Балкани, Европейската комисия трябва да предложи и специални средства за журналисти, които са посветили работата си на проверка на фактите, както и за тези, които изследват за действието на т.нар руски „ботове", т.е. роботи за компютърни програми в социалните медии", се казва в доклада на „Конрад Аденауер ".

Разпознаване и откриване на фалшиви новини

През ноември 2017 г. ЕК обеща да похарчи повече средства за подобряване на медийната грамотност в региона. Проектът трябва да включва всички страни от Западните Балкани и да изисква участието на училищата. Ако знаят как да анализират и оценят съдържанието и източниците на информацията, тогава младите хора ще могат да разберат ролята на медиите в едно общество, да се отнасят критично към медийните съобщения и да различават фактите от измислицата. Това най-добре ще подготви младите хора за свят, в който те се сблъскват с информационни операции, които стават по-сложни и по-коварни.

Един от най-активните политици на Балканите, когато става въпрос за руската пропаганда, е Ненад Чанак. Според сърбина Европа полага малко усилия в тази сфера, за разлика от Русия, която през миналата година за пропаганда в Европа, насочена най-вече към Балканите, е похарчила 1 800 000 евро.

„ЕС отпусна само 400 000 евро като контрамерка за руската пропаганда. Така че сега този въпрос се актуализира, защото се разбира, че това е неравнопоставена борба, а руската пропаганда е по-агресивна", обяснява Чанак.

Подкрепа на свободата на медиите

Състоянието на независимите медии и висококачествената журналистика в региона зависи до голяма степен от злокачественото влияние на Русия в Западните Балкани, уверени са в германския институт.

През миналата година Европейската комисия предостави допълнителни 7.5 млн. евро в подкрепа на свободата на медиите и професионалната журналистика в Западните Балкани чрез различни местни инициативи. Това е ключова стъпка в правилната посока, а е наложително ЕС и занапред да критикува остро националните лидери, които се опитват да подкопаят свобода на печата или да контролират медиите. Освен това ЕС трябва безкомпромисно да настоява за свободата на медиите като условие за членство в Общността.

По-голяма достъпност на прозападните медии

„Руската информационна агенция „Спутник“ позволява свободно изтегляне и репликация на съдържанието й, което прави материалите й лесни за разпространяване. Това трябва да направят и прозападните медии или Европейската комисия да субсидира медиите от Западните Балкани, за да могат те да си позволят да публикуват прозападно съдържание от медии, които търсят регулиране на авторското право на съдържание", съветват в доклада.

Друга причина за популярността на руските медийни източници в Западните Балкани е тяхната способност да взимат отношение към местните проблеми и нагласи в текстовете си, и да приспособяват своите послания към местните нужди. За да има по-голяма аудитория, „Конрад Аденауер“ призовава прозападните новинарски източници просто да се учат от … Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа