Германският президент Щайнмайер: Загубата на Тръмп е щастливо събитие за Европа

Франк-Валтер Щайнмайер

„2020 г. беше необичайна. Година на изпитания за нашите сетива, социално сближаване, демокрация, Европа и международни отношения “, каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за Die Zeit.

На него лично през този период от време му е липсвало най-вече обичайното човешко докосване: ръкостискания, прегръдки. Поради факта, че двама от охраната му се разболяха от коронавируса, самият политик беше в карантина в продължение на две седмици: „През октомври прекарах 14 дни сам вкъщи с много книги, спах на тавана, четох и се обаждах на много хора“.

Във връзка с пандемията, неговата работна рутина също се е променила коренно. Срещите лице в лице са заменени от видеоконференции и социални медии. Този формат за диалог е коренно различен от комуникацията на живо, подчерта Щайнмайер.

През 2020 г. мнозина са преживели „сериозна конфронтация с нестабилността на живота ни“, каза президентът: „Свикнали сме да подчертаваме автономността на нашето съществуване, да подобряваме и контролираме телата си. Сега виждаме, че същността на живота е, че сме зависими от другите. Много хора възприемат това като атака срещу тяхното самочувствие, това ги обърква, а при някои предизвиква отхвърляне. За да можем ние като общество да обработим по-добре всичко това, бих искал - в точното време - да организираме публични траурни събития в чест на многото загинали по време на пандемията на коронавируса и техните близки“.

Друга „ужасна изненада“ тази година беше завръщането на ислямския тероризъм в Европа, признава Щайнмайер: „Трябва да разберем, че ислямският фанатизъм и тероризмът са обща заплаха. След последните седмици на убийства в Ница, Дрезден и Виена стана ясно, че въпреки поражението на „Ислямска държава“ в Близкия Изток, ислямският тероризъм отново е станал по-опасен за Европа“. В същото време германският президент отбеляза, че не би искал да живее в общество, където религията не може да бъде критикувана и да се пошегува с нея от страх от последствията.

Но тази година имаше няколко щастливи събития, добави Щайнмайер. „Европа преодоля всички съмнения и намери смел отговор на икономическите, финансови и политически заплахи. Видяхме у нас проява на солидарност и отзивчивост, неочаквана по мащаб. И стана очевидно, че в наистина трудна кризисна ситуация популистките отговори не работят. Хората започнаха да се доверяват повече на институциите. Особено съм доволен, че успехите в разработването на ваксина бяха толкова бързи. И едно от прекрасните събития беше, разбира се, трети ноември (на този ден се проведоха президентските избори в САЩ)“.

Щайнмайер е убеден, че загубата на Доналд Тръмп е „щастливо събитие“ за Европа. „По-нататъшното размиване на многостранността и отслабването на международните организации вече може да бъде спряно. За пореден път ще можем да разговаряме с американците по такъв начин, че спорните въпроси да не ни разделят. Това е много в сравнение с това, което преживяхме. И, говорейки открито, не мисля, че НАТО би оцеляло още четири години на Тръмп“, заключи Щайнмайер.

Коментари

Задължително поле