Германски концерн разкрива център за софтуерно инженерство с 350 работни места у нас

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ на управляващите директори на "Бош Инженеринг Център София".

Сертификатът се връчва за инвестиционния проект „Създаване на БОШ Инженеринг Център София“ в столицата. Проектът на „Роберт Бош“ ЕООД е за изграждането на център за софтуерно инженерство на територията на „София Тех Парк“ АД. Инвестицията е в размер на 8 729 000 лв., като ще бъдат разкрити общо 350 нови работни места за висококвалифицирани специалисти.

Целта е Инженеринг Център София (ECS) да се превърне във водещ ИТ и софтуерен глобален доставчик на производителите на автомобили.

Министър Борисов изтъкна, че стpaнaтa ни e лидep в peгиoнa пo финaнcoвa cтaбилнocт, мaĸpoиĸoнoмичecĸo paзвитиe и ĸpeдитен  peйтинг. Той заяви, че инвестицията на „Роберт Бош ГМБХ“, който е водещ световен автомобилен доставчик е поредното доказателство, че България е атрактивна инвестиционна дестинация, особено в сферата на високите технологии и аутомотив индустрията.

„Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето в България е повод за привличане и на нови инвеститори. В страната ни има вече над 250 компании свързани с аутомотив сектора, който e eдин oт бpaншoвeтe, пocтигaщ цeлитe нa ycтoйчивoтo paзвитиe, допълни Борисов“. Икономическият министър посочи, че за осъществяването на проекта, инвеститорът е заявил ползването на насърчителни мерки по ЗНИ, включващи финансово подпомагане за обучение и за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка в качеството му на работодател задължителни осигурителни вноски.

Центърът разработва софтуер за автомобилостроенето основно в три направления:

-        Проекти свързани с изграждането на софтуерни платформи за т.нар. централин компютър в автомобила.

-        Проекти свързани с автономното управление на автомобилите. Това е софтуер, който използва данните от различни сензори и на базата на сложни алгоритми анализира пътната обстановка и взема решение за управлението на автомобила, замествайки водача.

-        Проекти свързани с вътрешния мониторинг в автомобила по време на автономно управление. Този софтуер използва данни от камери вътре в автомобила чрез сложни поведенчески алгоритми се следи състоянието на водача и готовността му при нужда да поеме управлението.

Коментари

Задължително поле