Героите от К2 се върнаха в базовия лагер

И десетимата членове на екипа, постигнал невъзможното, да се изкачи на втория по височина връх в света - К2 (8611 м.) при зимни условия, се завърна успешно в базовия лагер. Всички са здрави и екзалтирани от успеха. В същото време лидерът на екипа - Нирмал Пурджа, изказа във фейсбук тъгата от новината за загубата на техния приятел и член на другата експедиция - Среги Минготе, който загина при слизане от лагер две. Той се закачил за стара осигуоровка и паднал от 600 метра.

Нимсй, както наричат всички Пурджа, и екипът му се качиха едновременно на върха в събота късно следобяд, въпреки риска от късното време. Групата се спусна до трети лагер късно през ноща и днес успяха без проблеми. До този момент само няколко експедиции са дръзвали да тръгнат към върха в зимни условия, като само супер силните полски експедиции са успявали да се изкачат една до 7650 метра.

Нимс и групата му направиха световен рекорд, покорявайки всичките 14 осемхилядници само за 6 месеца. 
Зимното изкачване на К2 на Нимс, може да има и друга стойност, защото той предварително беше обявил, че ще го направи без допълнителен кислород.

Коментари

Задължително поле