Героят Кайл и как законната самозащита стана “расизъм”

Протестъри екстремисти опожариха американско градче

Приключи едно от най-коментираните съдебни дела в последните няколко десетилетия в САЩ, а реакцията на корпоративните медии и Холивуд за пореден път демонстрира патологията, проникнала в културните и институционални елити на Америка.

Осемнадесетгодишният младеж Кайл Ритенхаус беше оправдан по всички обвинения, след като през август миналата година при самозащита простреля смъртоносно двама криминално проявени и рани трети в американския град Кеноша по време на расовите бунтове след смъртта на Джордж Флойд и раняването на друг чернокож рецидивист - изнасилвача Джейкъб Блейк - от полицията.

Тогава стотици крайнолеви екстремисти опожариха града, заплашиха живота на мирните граждани и в продължение на няколко нощи тероризираха цивилното население на Кеноша, Уисконсин. Кайл Ритенхаус отива да пази общността от вандалите и да защити частния бизнес, в който работи по това време от пълно опожаряване.

Той е трениран спасител и предлага първа помощ на пострадалите. След две нощи на екстремистко насилие се подсигурява с полуавтоматична пушка AR-15, съобразно с Втората поправка на Американската конституция, която гарантира правото на гражданите да се въоръжават и бранят.

Докато гаси пожари по улиците, той е нападнат от тълпата. За да спаси живота си, стреля по трима от протестърите, които се опитват да го убият. Оказва се, че и тримата са престъпници - буквално един изнасилвач на деца, един осъден домашен насилник и рецидивист с дълго досие. Първите двама умират, а третият е ранен. Всички репортажни кадри ясно показват, че става въпрос за самозащита и дори не трябваше да има дело. Но прокуратурата го повдигна и търсеше доживотна присъда по половин дузина обвинения срещу Кайл. Медиите игнорираха реалността и сътвориха измислен разказ за „бял расизъм“. Кайл и простреляните от него престъпници са бели, но това няма значение в новата американска обстановка на расова параноя.

Въпреки мащабната пропагандна кампания и заплахи срещу журито и съдията, Кайл беше признат за невинен и пуснат на свобода като герой в знак на малка, но важна победа за разума и нормалността.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари