Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

"Ако се окаже, че това, което се констатира в одита е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната система. Колкото и силно да звучи това нещо, защото това ще означава, че потенциално е възможно да бъдат засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени интереси на множество български граждани", заяви пред БНТ главният прокурор Иван Гешев по повод казуса със случайното разпределение на делата у нас.

Днед стана ясно, че  прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигнал до прокуратурата е подаден от членове ва Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. Главният прокурор коментира темата пред БНТ.

"Сигналът е от ВСС и един член на прокурорската колегия на ВСС. Към него е приложен IT одит на централната система за случайно разпределение на делата и заключенията. На първо място на експертите не е даден достъп до системата и изводите им не могат да са категорично потвърдени без изготвена експертиза", заяви главният прокурор.

"Накратко ще кажа: всеки, който има електронен подпис, какъвто и да е , може да влезе в системата и да прави абсолютно всичко - да модифицира данни, да разпределя дела, да манипулира данни... каквото се сетите. Без да съм специалист, ще кажа, след като прочетох доклада, че всеки с почти никаква компютърна грамотност, имайки такъв електронен подпис, може да прави всичко, което за мен е потресаващо", каза той.

Запитан това колко струва определянето на съдия по търговско дело, няма да се окаже фолклор, и дали някой отнякъде определя кой да гледа търговско дело, Гешев заяви, че огромните интереси не са само там. "Материалният интерес е огромен, но в някои дела има не само финансов интерес. Не трябва да наблягаме само фолклора. Честно, надявам се да окаже, че не е вярно", добави главният прокурор. "Само да кажа - 2015 г. под натиска на Христо Иванов и Калин Калпакчиев се създава централизирана система за разпределение на дела от една фирма без обществена поръчка и за 4-5 г. не е одитирана по никакъв начин сигурността на тази система. Сега сигурността се оказва нулева", каза той.

"Защо миналата година Лозан Панов и две-три дами, гравитиращи около него, се хвърлиха като Матросов на амбразурата да не се извърши IT одит за случайно разпределение на делата? Нямам отговор - може би зрителите трябва да си отговорят сами", заяви Гешев.

Коментари

Задължително поле