Гешев поиска от ДАНС ревизия на приватизацията (обзор)

Главният прокурор Иван Гешев и неговият говорител прокурор Сийка Милева.

Тайните агенти трябва да проследят как държавните чиновници са контролирали новите собственици

Събирани ли са неустойки и лихви

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес в България и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички сделки за раздържавяване на предприятия, извършването на плащания по договорите, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. ДАНС трябва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка ще се проследява и извършени ли са действия по разваляне на договорите, в случаите на неизпълнение.

Тайните агенти трябва да докладват как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки на новите собственици. Част от задачата е и да се анализират действията на Сметната палата и изпълнявани ли са давани от нея препоръки.

„Там, където има данни за престъпления при приватизационни сделки ще бъдат образувани дела. А ако има изтекла давност, обществеността ще бъде информирана за целия процес и нанесените щети”, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

 

През годините

Тайни агенти докладвали за 28 сделки

Доклад на ДАНС за приватизационните сделки е бил направен и през 2017 г. за тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. Самиат той тогава е оповестил, ча тайните агенти са посочили 28 проблемни раздържавени предприятия, сред които „Софарма”, „Кремиковци” и др. Сред тях била и сделката за дружеството „Техноимпекс”, в която участва и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

1,1 млрд. лв. дългове

При повече от 1100 приватизационни сделки е имало неизрядни купувачи. Техните задължения за това, че на са изпълнили договорите, са над 1,1 млрд. лева, съобщиха през 2018 г. от Агенцията по приватизация. Не са били спазени поетите задължения за запазване на общо 91 896 работни места.

 

Финансовият министър Владислав Горанов:

Ще знаем повече за тази част на прехода

Колкото повече знаем за приватизацията, и за тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна, е по-добре. Това коментира по темата за възложената проверка на ДАНС финансовият министър Владислав Горанов.

„Най-малкото тази проверка ще осветли начина, по който беше извършена приватизацията. Ние имаме данни колко пари са постъпили от сделки за приватизация, дали е могло да бъдат повече, вероятно-да”, каза още министър Горанов.

 

 

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ:

Лично ще подкрепя поправка за отпадане на давността

Подкрепям проверката, защото откакто сме в парламента, непрекъснато поставяме въпоса, че държавата беше ограбена по варварски начин. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Сега същите тези, които ограбиха държвата, непрекъснато говорят за бедните хора, за това, че нямали пенсии, заяви Велчев. И още: „Не знам доколко ще успее главният прокурор и доколко сроковете за давност няма да попречат, но ако бъде внесена поправка в закона за давността, лично ще я подкрепя.”

Коментари

Задължително поле