Гешев: Прецизирано е обвинението на Емилиян Гебрев за ръководител на ОПГ и за пране на пари

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

Завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ

Прецизирано е обвинението на Емилиян Гебрев за ръководител на организирана престъпна група за пране на пари. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти за Гебрев, собственик на оръжейния завод „Дунарит“, който днес беше около час на разпит в Националното следствие.

„Няма да коментирам, нито ще влизам в спор с обвиняеми. Ще ви кажа следното, за да ви е напълно ясно по този случай. Става въпрос, че завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ по начина, по който са придобивани всички други предприятия от организираната престъпна група, за която е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд с ръководител Цветан Василев“, каза Гешев. По думите му дружеството е придобито преди инкриминирания период, за който е делото в Специализирания съд.

„Т.е. той е купен с пари от КТБ. Този завод, който има сериозна търговска дейност и винаги е имал такава и е бил важен за българския военно-промишлен комплекс, морално е, моето лично мнение, да бъде част от активите на КТБ в несъстоятелност. С които активи синдиците, ако успеят да продадат, би трябвало да се плати на тези хора, на които не им бяха платени пари. Така наречените негарантирани вложители, защото с техните пари е купен този завод“, допълни Гешев. По думите му има запор върху завода от КТБ. „Тя иска да си събере активите, за да може да удовлетвори вложителите“, допълни Гешев.

„Този завод е интересен и определен кръг от лица, освен тези държавни структури, които обяснявам, полагат усилия да не се случи това нещо и този завод да не отиде или при вложителите от КТБ, или при държавата. Искат да притежават този завод, да се разпореждат с него и да имат приходите“, коментира още Гешев. Той уточни, че тези хора извършват действия като увеличаване на капитала, с които да заобиколят наложените запори. Заместник-главният прокурор определи тези действия като адвокатски трикове и на границата с осъществяване на определени престъпления.

„Това е накратко ситуацията, какво обяснява г-н Гебрев, дали е заедно с Цветан Василев, дали е отделно от него, дали е негово подставено лице, дали са заедно на партия, мен не ме интересува. Интересува ме дали са се случили определени обстоятелства и дали са извършени определени действия, които осъществяват състав на престъпления, наречен пране на пари и дали това може да бъде доказано в българската прокуратура и да бъде внесен обвинителен акт“, допълни още Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право