Гешев следен няколко месеца от aтентатори

Бомбата срещу кортежа на Иван Гешев била поставена точно до пътя, на завой, където скоростта намалява. Избухването ѝ образува кратер, а пламъци се издигнали на пет метра.

Издирват информатор, който е докладвал по минути програмата на главния прокурор

Безпрецедентно! Бомба гръмна до кортежа на обвинител №1

“Добре съм! За децата ме е страх”, каза Гешев

Атентаторите, заложили бомба за кортежа на главния прокурор Иван Гешев, са го следили няколко месеца, за да добият информация за неговата програма и маршрути. Службите са вдигнати на крак и в издирване на вероятно вътрешен човек, който е бил подробно запознат по минути с графика на главния прокурор, дори в почивния ден и е давал информация на терористите. Това са част от версиите за безпрецедентния бомбен атентат срещу главния прокурор на България, научи “Труд news” от източници, запознати с разследването.

Бомбата с 3-килограмов тротилов еквивалент за кортежа на Иван Гешев гръмна вчера малко след 11,30 часа при проливен дъжд в местността Ярема на пътя София-Самоков. Главният прокурор е бил в основния автомобил на НСО на път за София. Бомбата, заложена до пътя, гръмнала точно в момента, когато колата на Гешев се изравнила с нея. Истински късмет е, че при терористичния акт не е пострадал никой, тъй като бомба с такъв тротилов еквивалент е подготвена да убива и разрушава в голям периметър.

“Добре съм! За децата ме е страх. Всичко е ок, добре, че смених колите в последния момент. Добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха”, каза лаконично Гешев пред журналисти. По неофициална информация Иван Гешев е трябвало да пътува за Турция със съпругата си и двете им дъщери. В последния момент обаче се отклонил от маршрута си и решил да посети събития с младши прокурори в Цигов Чарк. Това още веднъж показва, че някой е бил много добре запознат с намеренията на обвинител №1.

Взривът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев е бил “насочен” и задействан дистанционно, научи още “Труд News” от източниците, близки до спецслужбите. Според тях това показва, че са действали професионалисти, които са знаели точно кога и към кой автомобил да се задейства бомбата.

По време на взрива в района на местността Ярема е имало интензивно движение, заради края на серията от почивни дни. Този факт сочи, че евентуалните атентатори са знаели добре с какви автомобили се придвижва обвинител №1. Гешев е бил с брониран автомобил, което вероятно е спасило живота му. По колата обаче има следи от поражения от взрива. Бомбата била с осколки и със сачми, за да се нанесат повече поражения. Част от тях дори успели почти да отсекат дърво. Вчера се появиха и слухове, че вероятно и по пътя на Гешев за Турция била поставена бомба, но това не бе потвърдено от службите.

Самият атентат бил извършен на остър завой, който вероятно нарочно е избран от терористите, тъй като на него кортежът намалява скоростта и става по-лесна мишена. Според очевидци експлозията била много силна.

Източници от службите са категорични, че за да се организира такъв атентат е трябвало огромно финансиране.

“При инцидента няма пострадали - нито главният прокурор, нито съпровождащите го, както и други граждани и участници в движението” каза главният секретар на МВР Петър Тодоров в Бургас. Сформиран е щаб с всички служби на МВР, имащи отношение към случая, както и НСО и ДАНС. Заради атентата днес министър-председателят Гълъб Донев ще проведе заседание в МС.

НСО охранява главния прокурор Иван Гешев от близо две години, след като депутатите преместиха Бюрото по защита от главния прокурор, които го пазеха, към Министерство на правосъдието. Дори тогавашният служебен вътрешен министър Бойко Рашков обясняваше, че Иван Гешев изобщо нямал нужда от охрана.

Кой може да стои зад взрива

Обмисляни са „по-радикални методи“ срещу Гешев

На 16 март бяха огласени разговори на мутрите на Къро

 

Флашки със записи на разговори и бележки от кореспонденцията бяха открити при обиски в дома на осъдения като изнудвач Дилиян Георгиев, който в момента е в ареста по делото, образувано срещу Къро и мутрите му.

Кой може да стои зад атентата над главния прокурор Иван Гешев? Наблюдатели припомниха пред “Труд news”, че най-ярък е случаят от 16 март т. г., когато на специален брифинг в Националното следствие бяха огласени записи от разговори, открити на флашки при обиск в дома на изнудвача Дилиян Георгиев. На тях мъжът си говори основно със своя бос - беглецът в ЮАР Красимир Каменов-Къро и журналистът от “Бивол” и “Бърд” Димитър Стоянов. Мутрите си говорят за издирвания от Интерпол румънец Овидиу, който щял да помага при отстраняването на висши полицаи и магистрати. Намерен бе и списък “вредители за уволнение” с имената на прокурори и следователи, част които от закритата спецпрокуратура, както и разпечатки от имейли. В един от тях, в който се обсъжда махането на главния прокурор Гешев, става дума за неограниченото финансиране от “Цецо от Белград”, че той плаща на лобисти в САЩ и че имало също и “по-радикални методи”. Малко след това Къро и Цветан Василев отново бяха обявени за издирване от Интерпол.

“Мафията - симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата по делото, които виждате. Може би виждате това, което медиите наричат “завладяната държава”, каза тогава главният прокурор Иван Гешев.

В коментара си тогава Гешев каза още: “Видяхме на едно място ВТБ и големи цифри в милиони евро ръкописен текст. Ако ВТБ е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била съдружник в КТБ - как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, посочени като Цецо от Белград, на лобисти. Дали това не е работа на това зловредно руско влияние, организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти и евроатлантически партньори. Това, което виждам, е организирана атака на олигарси, мафията срещу държавни институции, срещу държавата, най-вече срещу интересите и сигурността на българските граждани. Няма да коментирам за неограничения ресурс, което е ласкателно за моята особа, значи съм оценен подобаващо, ако разрешите да се пошегувам?”.

Според анализатори другата версия е, че атентатът е поръчан заради действията на прокуратурата срещу руски шпиони в страната. Още повече, че само преди дни Гешев се върна от посещение в Украйна.

Борислав Сарафов, шеф на НСлС: Взривът е трябвало да убие

Случайност е спасила главния прокурор

Според Борислав Сарафов взривното устройство не е било с цел сплашване.

Професионално подготвено покушение, само случайност е предотвратила смъртни случаи. Това заяви вчера Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

“Взривът е силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На мястото се установи кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Взривът е имал ясна насоченост към пътя. Бомбата е била с осколки, които са се забили в отсрещните дървета. Очевидно взривното устройство е било с намерения да убие, не е било с цел сплашване, изключително силен взрив. Сачмите, които намираме, са с големина колкото човешки нокът”, каза още Сарафов.

“Маршрутите, ползвани от НСО, са секретни, има и резервни маршрути. Може да са заложени капани по всички възможни маршрути. Очевидно главният прокурор е мишена за убиване. Търсим следи от евентуални извършители. Професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила главния прокурор и е предотвратила смъртни случаи. Към момента наказателното производство е за терористичен акт. Подхождаме изключително сериозно, търсят се детонатори, осколки. Скоро ще имаме информация и какъв е химическият състав на взривното устройство. Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор и той е бил мишена за някого”, допълни той. На място били открити маркери, като бутилки и други предмети, оставени от терористите. Не се изключва и атентаторите да са били наблизо и да са имали визуален контакт с пътя, по който минават колите. Антибомбаджиите са изразили удивлението си, че този инцидент се е разминал без жертви.

Росен Желязков, председател на НС: Отговорът на държавата трябва да е ясен и категоричен

Опитът за покушение срещу главния прокурор е опит за покушение срещу държавността и международния престиж на България. Важен е отговорът на държавата. Той трябва да бъде ясен и категоричен. Това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на властта. И НСО, и ДАНС, и МВР трябва да изправят пред съда виновниците възможно най-бързо. Държавата трябва да ни е по-мила от всичко.

Слави Трифонов: Публичен, демонстративен и арогантен опит за убийство

Беше извършен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, беше направен публичен, демонстративен и арогантен опит за убийство. Още по-отвратителното е, че в колата, заедно с главния прокурор, са пътували жена му и двете му дъщери. Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата. Всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление. А какво мислите за реакцията на колегите журналисти? Няколко часа след атентата, те продължаваха да го наричат “инцидент”.

Инцидент? Инцидент е да се подхлъзнеш и да си обелиш коляното. Това е опит за убийство. Има два аспекта в този атентат. Първият е обществен, защото не е важно името на главния прокурор и кой е той. Важна е институцията. И втори - чисто човешки, защото ако този атентат беше успял, щеше да заличи едно българско семейство.

“Възраждане”: Знак за разпад на държавността

Инцидентът с кортежа на Главния прокурор е знак за разпада на държавността. Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт. Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания.

Вежди Рашидов: Опитът за атентат ни връща във времето на Луканов

Случилото се е демонстрация и знак за липсата на държава, на разпада. Недопустимо е да има атентат срещу главния прокурор на България. Какво означава главният прокурор да бъде жертва, да бъде набелязан да бъде жертва? Това говори за анархия. Години наред някои хора, които се наричат политици, работеха за дестабилизация на обществото. Стигна се дотам да бъдат обвинявани и арестувани незаконно хора, без доказателства. Това подсказва само едно, че незабавно трябва да се вземат мерки, защото последствията ще бъдат непростими. За съжаление, опитът за атентат срещу главния прокурор ни връща във времето на Луканов.

„Коза ностра“ не закрива сметката на погнал я магистрат

Румен Михайлов

На 23 май 1992 г. колата на Джовани Фалконе е взривена в Палермо.

Магистрат, който веднъж е настъпил мафията, остава завинаги нейна мишена. Този неписан закон на организираната престъпност в Италия разяснява пред съдия-следователя Джовани Фалконе убеденият от него да сътрудничи на правосъдието виден бос на сицилианския напаст Томазо Бушета. В началото на 1984 г. той е арестуван в Бразилия, докаран е със самолет в Рим през юли и първите му думи, казани при заставането му очи в очи с легендарния антимафиот, са паметни: “Предупреждавам ви господин съдия - след този разпит може да станете знаменитост, но животът ви ще бъде белязан. Ще се опитат да ви унищожат физически и професионално. Не забравяйте, че вашата сметка в “Коза ностра” никога няма да бъде закрит. Все още ли възнамерявате да ме разпитвате?”

Естествено Фалконе не се впечатлява от предупреждението и през февруари 1986 г. в аулата бункер на затвора “Учардоне” в Палермо започва най-големият процес срещу мафията. На подсъдимата скамейка са изправени 476 мафиоти от различен калибър, през декември 1987 г. 360т тях са осъдени на общо 2665 години затвор. През лятото на 1989 г. “коза ностра” се опитва да ликвидира магистрата - символ на борбата срещу нея във вила край морето на Сицилия, но не успява. Пет години по-късно, на 23 май 1992 г., колата на Джовани Фалконе обаче е взривена на магистралата от летището на Палермо към града с 1000 кг тротил, с него загиват съпругата му Франческа Морвило и седем охранители. Идеята за атентата е на бос на клана на Корлеонезите Тото Риина, а пряк организатор - укривалият се от правосъдието 30 години след това и закопчан през януари следващ “Кръстник” на “Коза ностра” Матео Месина Денаро. Той, вече в нелегалност, ръководи и взривяването само два месеца по-късно на автомобила на най-верния съратник на Фалконе и непоколебим антимафиот Паоло Борселино. Любопитен, но малко известен е фактът, че още при подготовката на големия процес в аулата бункер на затвора Учардоне, през 1985 г., са правени опити за ликвидирането на Фалконе и Борсалино, но враговете им не стигат до тях и убиват двама членове на самоотвержения им екип - съдия-следователите Джузепе Монтана и Нини Касара.

Според официалната статистика само през последните петдесетина години “Коза ностра” е премахнала 27 дръзнали да є се противопоставят представители на съдебната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване