Гибралтар и Брекзитът

Скалата като трън в петата

Испания бе заплашила Брюксел с вето

Мадрид „няма нужда от камшик“. Гибралтар - британски анклав в Южна Испания, не скри раздразнението си, че за няколко дни се превърна в главната заплаха, тегнеща над Брекзита. Процъфтяващата колонийка с 30 000 жители внезапно попадна в светлините на прожекторите и населението й обвинява за това Мадрид. „Безумно е страна с площ половин милион кв. км, 46-милионно население и дълбоки вътрешни проблеми да изразходва толкова енергия за една скала от 6 кв. км. и 30 000 жители“, казва 44-годишният анестезиолог Хамиш Томсън. Елтън Морено, 44-годишен мениджър на компания за онлайн игри (доста развит икономически сектор в анклава), от своя страна, „не е изненадан, че използват Гибралтар в тази схватка“.

Разположен на стратегическо място, позволяващо контрол върху Гибралтарския проток, Гибралтар (наричан често Гибралтарската скала) е отстъпен през 1713 г. от Испания на Великобритания с договора от Утрехт. Мадрид има претенции към него и отношенията между анклава и голямата му съседка често са трудни. За да има право на контрол по въпроса, преди началото на преговорите за Брекзит през юни 2017 г. Мадрид получи от европейските си партньори гаранции, че „никое споразумение между ЕС и Обединеното кралство няма да се прилага на територията на Гибралтар“ без одобрението на испанските власти.

Проблемът е, че това уточнение го няма в роденото с форцепс споразумение за излизането на Великобритания от ЕС и това разгневи испанското правителство. И заплаши да направи всичко възможно да блокира всичко, ако искането не бъди изрично потвърдено черно на бяло. „Ако до неделя този въпрос не бъде решен, Испания за съжаление ще трябва да гласува с „не“ и да упражни правото си на вето. Браним интересите на испанската държава и ще правим това докрай“, заяви категорично преди дни испанският премиер Педро Санчес, потвърди го и в Туитър. Преди това бе разговарял с британската министър-председателка Тереза Мей. „Правителството ми винаги ще отстоява интересите на Испания“, каза Санчес.

(Със съкращения, превод БТА)

Коментари

Задължително поле