Главният архитект на София: Преобразяваме центъра и площад „Славейков“ тази година

Снимка: БУЛФОТО

Преобразяване на центъра на София в района на църквата „Св. Седмочисленици“ и площад „Славейков“ предвиждат плановете на Софийска община. Другата промяна, която се предвижда, е първо да се развива инфраструктурата, а след това да започва строежът на големи бизнес и търговски проекти, както и много високи сгради. Това каза пред БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

Здравков уточни, че тази година стартират с ремонта на „Граф Игнатиев“ и в последствие ще продължат с „Шишман“, „6 септември“ и ул. „Солунска“. Той посочи, че подземната инфраструктура на „Граф Игнатиев“ е от 1901-1911 г. и със смяната на настилките ще бъде подменена и тя. Ремонтът ще е сложен и ще продължи до края на тази година, за бъде изцяло завършена.

През 2018 ще продължат с напречните улици, както и с района около „Александър Невски“ и градинката „Кристал“, подчерта главният архитект на столицата. Възложил е и подготовката на проекти за фасадите на прилежащите сгради, за да има цялостно решение за фасадното оформление след ремонта. Ще бъде подменено и градското обзавеждане – улично осветление, лампи, кошчетата за боклук.

Проектите за преобразяване на площад „Славейков“ и премахване на сергиите за книги и предлагането им само в определени дни на седмицата и на определени места предизвика недоволството на продавачите и подписка за оставянето им на площада – традицията е от 25 години.

По думите на Здравко Здравков проблемът е сериозен за намиране на компромисно решение, на книжарите е бил предложено място при Народния театър, но пък от театъра са възразили. Все още се търсят варианти. Проектът предвижда тотална реконструкция на площад „Славейков“, идеята е тези книги да бъдат разположени там само кампанийно, поясни главният архитект.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.