Главният архитект на София: Преобразяваме центъра и площад "Славейков" тази година

Преобразяване на центъра на София в района на църквата "Св. Седмочисленици" и площад "Славейков" предвиждат плановете на Софийска община. Другата промяна, която се предвижда, е първо да се развива инфраструктурата, а след това да започва строежът на големи бизнес и търговски проекти, както и много високи сгради. Това каза пред БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

Здравков уточни, че тази година стартират с ремонта на "Граф Игнатиев" и в последствие ще продължат с "Шишман", "6 септември" и ул. "Солунска". Той посочи, че подземната инфраструктура на "Граф Игнатиев" е от 1901-1911 г. и със смяната на настилките ще бъде подменена и тя. Ремонтът ще е сложен и ще продължи до края на тази година, за бъде изцяло завършена.

През 2018 ще продължат с напречните улици, както и с района около "Александър Невски" и градинката "Кристал", подчерта главният архитект на столицата. Възложил е и подготовката на проекти за фасадите на прилежащите сгради, за да има цялостно решение за фасадното оформление след ремонта. Ще бъде подменено и градското обзавеждане - улично осветление, лампи, кошчетата за боклук.

Проектите за преобразяване на площад "Славейков" и премахване на сергиите за книги и предлагането им само в определени дни на седмицата и на определени места предизвика недоволството на продавачите и подписка за оставянето им на площада - традицията е от 25 години.

По думите на Здравко Здравков проблемът е сериозен за намиране на компромисно решение, на книжарите е бил предложено място при Народния театър, но пък от театъра са възразили. Все още се търсят варианти. Проектът предвижда тотална реконструкция на площад "Славейков", идеята е тези книги да бъдат разположени там само кампанийно, поясни главният архитект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България