"Главният готвач на Путин" и "Фабрика за тролове" са главните обвиняеми за руската намеса на изборите в САЩ

Снимка: Архив

"Главният готвачът на Путин" и "Фабрика за тролове" са главните обвинени за руската намеса в американските избори отпреди две години, съобщиха световните агенции.

Вчера стана ясно, че Робърт Мюлер, специалният прокурор, водещ разследването в САЩ, обвинява 13 физически лица и три юридически лица .

Начело на физическите лица е бинесменът Евгений Пригожин. Той е известен с прозвището "Главния готвач на Путин". Смятан е за близък до Кремъл. Той е начело на компанията Конкорд, която действа в сектора на ресторатньорството и кетъринга. Компанията осигурява храната за редица прояви и събирания в Кремъл. Тя вече е обект на американски санкции.

Само в Москва компанията е спечелила договори на стойност 1,6 милиарда рубли (27 милиона доолара) за осигуряване на храната за държавни училища. За повече от 10 години, откато установи отношения с Путин, бизнесът на Пригожин се разширил, от услугите до отбраната, отбелязва АП.

Вашингтон обвинява Пригожин, че е финансирал групата от руснаци, намесили се в американските избори. Пригожин коментира тези обвинения с това, че американците виждат, онова, което им се искат да видят.

"Фабриката за тролове" пък се нарича Агенция за интернет изследвания и е базирана в Санкт Петербург, родния град на Владимир Путин. Всички обвинени руски физически лица са работели за нея, твърди Вашингтон.

"Фабрикана за тролове" контролирала хиляди фалшиви акаунта в социалните мрежи. Първо била създадена през 2014 г., за да влияе на вътрешния политически живот, но през 2015 г. била преориентирана към американското обществено мнение. В отдела й за САЩ работели 90 души.

Жена, работила във фабриката, разказва за Франс прес, че е била наета да пише хвалебствия за Путин и да ги публикува в различни блогове под различни самоличности. Тя публикувала и стотици коментари в други интернет сайтове.

Групата обвинени от Вашингтон служители на "Фабриката за тролове" се представяла за американски граждани, създавала е фалшиви персонажи в социалните медии и е администрирала акаунти във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и ЮТюб, в които се разглеждали въпроси, разделящи обществото, като например религията или имиграцията.

В Тенеси групата създала, например, фалшиф акаунт на Републиканската партия, привлякъл над 100 000 абонати. Групата е създала фалшиви акаунти на мюсюлмански активисти или активисти на каузата на цветнокожите. Няколко дни преди изборите за президент през ноември 2016 г. от тези акаунти бил отправен призив да не се гласува за Хилари Клинтън, предаде Франс прес. Клинтън била описана в един от тези акаунти като по-малкото зло от Тръмп, но се казвало, че не бива да се прибягва до по-малкото зло и затова било по-добре да не се гласува за нито един от двамата кандидати, съобщава АП.

"Фабриката за тролове" е организирала и финансирала митинги на привърженици на Тръмп. А след изборите е организирала и демонстрации на привърженици и на противници на Тръмп, например в Ню Йорк.

Руснаци сред обвинените 13 физически лица са пътували като туристи до САЩ и са обиколили за две седмици през юни 2014 г. девет щата. Те са наблюдавали активността в социалните медии, анализирали са честотата на постовете и ангажираността на аудиторията. При завръщането си в Русия някои от руснаците са се представили като американски граждани с различни политически пристрастия, за да се свързат с политически и социални активисти. После ръководството на групата поставило цел - подкопаване на кандидатурата на Хилари Клинтън за сметка на тази на нейния демократически опонент в първичните избори - Бърни Сандърс, предаде АП.

Руснаците купили и място на сървър в САЩ и използвали виртуална частна мрежа, за да може да извършнат комуникациите си в социалните медии, така че да изглежда, че са базирани в САЩ.

Те са разчитали на кражби на самоличност, на кражба на социално осигурителни номера, на адреси, на рожденни дати на истинки американци. Открили и банкови сметки във федерална банка, акаунти в системата за разплащания ПейПал чрез открадната самоличност или фалшиви шофьорски книжки и са се сдобили с подправени кредитни карти и номера на банкови сметки към най-малко 6 банки.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи обвиненията на САЩ като „абсурдни“.

Американският президент Доналд Тръмп от своя страна написа на профила си в Туитър, че Русия е започнала кампанията си срещу САЩ през 2014 година, много преди самият той да се е кандидатирал за президент. Така че руската намеса не е повлияла на изборите, посочва Тръмп.

Коментари

Задължително поле