Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев: Безлихвените заеми от 1500 лв. - с гратисен период от 6-12 месеца

Целта на Българската банка за развитие е да бъдат подпомогнати възможно най-много българските малки и средни компании, чиито бизнес е засегнат от пандемията COVID-19. Затова максималният размер на кредитите по програмата, която правителството обяви, ще е до 2 млн. лв. Това обяви главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев в радио интервю.

По думите му възможността за злоупотреби е сведена до нула и екипът на ББР разписва ясни и прозрачни правила за работата на механизма. Държавната банка ще издава само портфейлни гаранции на търговските банки, а те по действащите стриктни банкови правила ще финансират клиентите си според техните нужди. По програмата могат да бъдат подкрепяни както съществуващи, така и нови клиенти.

Около 130 000 – 140 000 души ще могат да се възползват от гарантиран от Българската банка за развитие безлихвен заем в размер до 1 500 лева, ако са пуснати в неплатен отпуск заради пандемичната обстановка. Кредитите отново ще бъдат отпускани от търговските банки, като срокът им ще е до 24 месеца с 6-12 месеца гратисен период.

ББР работи и по собствена програма за директни заеми с по-дълги гратисни периоди и по-изгодни условия за бизнеса. „Съвсем скоро ще обявим наша собствена програма, свързана с пандемичната обстановка. Тя ще се фокусира върху микро- и малките предприятия, като таванът на финансирането ще е около 100 хиляди лева”, допълни главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Що се касае до увеличението на капитала на банката, Стоян Мавродиев заяви, че се работи по свикването на Общо събрание и вписването на промените. Той подчерта, че относно пакетите от 500 млн. лв. за бизнеса и 200 млн. лв. за физически лица правителството декларира, че при нужда те ще бъдат увеличени в зависимост от развитието на ситуацията в икономически план. Насърчителните банки са основен инструмент на държавите по време криза и това се вижда от предприетите мерки на повечето страни в ЕС, допълни той.

През последните две години и половина ББР далновидно е договаряла кредитен ресурс и е в състояние да насочи средства към програми за подпомагане на бизнеса. Банката разполага с над 1 млрд. евро от две от най-големите банки в света - Китайската банка за развитие и ICBC, които ще използва за различни програми и инструменти в подкрепа на българската икономика.

„През настоящата година спешният ни приоритет е справянето с пандемията и икономическата блокада заради нея, а не Зелената сделка. Ще се върнем към нея след като се преодолее пандемията и икономическата криза в света и ЕС, и разбира се България започне за функционира нормално”, допълни още Стоян Мавродиев.

Коментари

Задължително поле