Главният прокурор Сотир Цацаров за процедурата след президентския указ: Невъзможен е втори кандидат на този етап (обзор)

Иван Гешев: Не се притеснявам дали са двама, трима или 15 кандидати

Няма как да има втори кандидат на този етап от процедурата за избор на нов главен прокурор. Това обясни настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. По думите му след обнародване в „Държавен вестник” на президентския указ за връщане на избора, предстои ново заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). „А оттам две възможности - гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и назначаване на г-н Гешев с указ на президента. Втората възможност е да няма 17 гласа и започване на нова процедура”, обясни Цацаров. И допълни: „Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим или не, въпросът е дали се спазва Конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа при условията на обвързана компетентност”.

Връщането на избора му и мотивите на президента Румен Радев коментира и заместник-главния прокурор Иван Гешев. Като благодари на държавния глава, че е изпълнил задължението си в обозрим срок, той благодари и на колегите си, които са издигнали и подкрепили кандидатурата му.”Това е един професионален избор, а не политически... Аз не се притеснявам дали са двама, трима или 15-има кандидати… Решението колко кандидати са, се взема от прокурорската колегия, добави той.

Гешев беше избран с 20 гласа „за” от 24 членове на ВСС. Ако резултатът се повтори, президентът трябва да издаде указ за назначаването му. Проблемът е обаче, че не е задължен със срок. Затова Радев може да изпрати питане но Конституционния съд, да чака отговор и процедурата да се проточи и след януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.

 

Реакции след решението на Румен Радев

Красимир Ципов, депутат от ГЕРБ:

“Това е конституционно правомощие на президента. Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. И именно тези, които протестират срещу избора за главен прокурор, бяха в основата на тези предложения. Визирам представители на Демократична България. Оттук насетне трябва да изчакаме какво ще бъде решението на Висшия съдебен съвет”.

Корнелия Нинова, лидер на БСП:

“Състезание само с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов, защото по закон предложение се правят или от прокурорите, или от правителството. Бих искала да се обърна към другите партии: не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси.

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО:

“Мисля, че ВСС ще потвърди своето решение. Един от аргументите на президента е, че е имало обществено несъгласие. Както имаше несъгласие, така имаше и съгласие. В края на краищата това е част от прерогативите на президента - така е преценил, така е постъпил. Не мисля, че трябва да се драматизира излишно”.

Хамид Хамид, депутат от ДПС:

“Още в началото на процедурата казах, че политици, народни представители и партии не трябва да коментират това производство, защото ние сме извън цялата процедура. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, а президентът подписва или не подписва указ. Всеки коментар, който политик отправи в публичното пространство по тази тема, докато процедурата не е приключила, на практика е начин на влияние”.

Младен Маринов, вътрешен министър:

“Подкрепата на службите е затова, че те работят съвместно с г-н Иван Гешев по противодействие на престъпността и в тази връзка колегите са го подкрепили. Работата на МВР е свързана и с дейността на прокуратурата, не виждам нищо нередно. Лично с него и аз съм работил и той е човек, който притежава необходимите качества”.

Георги Чолаков, председател на ВАС

“Това е правомощие и чест прави на президента, че го направи в разумен срок. При моя избор също кандидатурата също бе върната. Оттук-нататък предстои прегласуване и ако не се съберат необходимите гласове, процедурата се прекратява и се започва нова”.

Коментари

Задължително поле