Главният прокурор Сотир Цацаров изрази респект към съдиите, осъдили Десислава Иванчева

Снимка: Архив

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази респект към съдиите от Спецсъда, присъдили 20 г. затвор на първа инстанция за искане на подкуп в особено големи размери от бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева . Заместничката й Биляна Петрова получи 15 г. решетки, а Петко Дюлгеров - 12 г. лишаване от свобода.

Цацаров изрази уважението си към съда, че не се е поддал на цялата кампания срещу магистратите. Той прогнозира, че и на втора инстанция присъдата ще бъде потвърдена.

"Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС", заяви пред ПИК във Велико Търново обвинител номер едно.

"Благодарност на прокурорите и разследващите полицаи. Смятам, че справедливостта възтържествува, зная че на много хора не им харесва", допълни още Цацаров.

"Знам, че на много хора в момента им е много тъжно, но справедливостта победи", каза още Цацаров в защита на прокурорите от Спецпрокуратурата след обявяването на присъдите. "Това издава безсилие, злоба и безсилие, но това е положението", добави той. По повод проверката на прокуратурата срещу шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев главният прокурор обясни, че в Деня на Конституцията няма желание да коментира темата, защото не подхожда.

И отново коментира идеята за въвеждане на законов механизъм, който да позволи разследване на тримата на върха на Темида - главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС.

"Тук не става дума за предсрочно прекратяване на мандат, а механизъм по силата на който в случаите на тежки нарушения на принципите на съдебната система да има временно отстраняване по време на проверките. Това не е моя или на Данаил Кирилов приумица. Това е записано ясно в мониторинговия доклад на ЕК", допълни Цацаров.

Помолен да коментира поведение на Лозан Панов, Цацаров заяви, че днес е твърде хубав ден, за да говори за Панов.

Коментари

Задължително поле