Главно мюфтийство: Надяваме се, че извършителят на поругаването на Софийската синагога ще бъде открит

Снимка: Архив

Искрено се надяваме, че извършителят на поругаването на Софийската синагога ще бъде открит и ще отговаря за това пред съда. Това се посочва в позиция на Главното мюфтийство по повод посегателството над Централната Софийска синагога от 19 януари 2019 г., на деня Шабат, който е специален за израелтяните.

„Главно мюфтийство е изключително обезпокоено от случилото се и остро осъжда този вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към малцинствените религиозни общности, тъй като все още не са открити виновните за бруталното нападение срещу посетителите на джамията „Кадъ Сейфуллах Ефенди“ (Баня башъ), на 21 май 2011 г., ръководството и последователите на ПП „АТАКА“, запалиха молитвени килимчета за петъчна молитва (джума намаз). Искрено се надяваме, че този път извършителят ще бъде открит и ще отговори пред съда за деянията си", заявяват от мюфтийството.

В позицията се посочва, че подобни вандалски прояви се случват не рядко, наливат масло в огъня и разрушават сериозно мира и спокойствието в Родината ни,като в същото време се припомня, че малцинствата в България са дали съществен принос в оформянето на държавността и българската нация.

„Призоваваме държавата да осигурява безопасността на членовете на религиозните общности и спокойното провеждане на молитвите в духовните храмове. Религията учи на морал, етика, честност, култура и благонравие, не трябва да се плашим от нея, а напротив да намерим спасението в нея. В среда на морална и културна разруха, тя ни е необходима повече от всякога"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България