Глаукомата настъпва незабелязано

Измерването на вътреочното налягане е безболезнено.

Болните губят периферното си зрение, а след него и централното

Всяка година през март се отбелязва Световната седмица за борба с глаукомата, чиято цел е да обърне внимание на това опасно заболяване, неслучайно наричано “тихият крадец”.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Отначало има постепенна загуба на периферно зрение, която невинаги се забелязва, а на по-късен етап - и на централното.

Към рисковите фактори за болестта спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелина на роговицата, наличие на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Тревожен сигнал е силното главоболие над веждите и в слепоочията, както и замъгленото виждане. Страдащите от глаукома забелязват цветно сияние около източник на светлина.

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение помагат да се постигне спиране или поне забавяне развитието на болестта и съхранение на останалото зрение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве