Борисов: Спрете да спекулирате, че няма План за възстановяване и устойчивост (ВИДЕО)

Време е да управлявате, вече ние не сме ви нужни

Викат ме в парламента, за да правят Народен съд, каза премиерът в оставка

"Започвам с Плана за възстановяване и устойчивост, и приложенията към него. В последните дни този план се опитват да го изкарат като неангажираност моя, на министрите и на ГЕРБ, като "ябълка на раздора". Той е правен от над 200 човека. Тези, които ме викат в парламента няма лошо, но как си представят да им бъде представен този план с всичките му приложения. Аз съм отговорен човек и неслучайно сме работили по него. Ние вече имаме ново управляващо мнозинство". Това каза по време на извънреден брифинг премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той представи и карта на България с резултати от изборите. "И в Ямбол, и в Разград, областните градове ГЕРБ е първа политическа сила и там. Ако това са МИР-овете, в 24 печели ГЕРБ, 3 ДПС, 2 "Да, България", 1 ДПС и в 1 "Има такъв народ".

"Аз не знам това огромно самочувствие на колегите откъде идва. Аз си спомням, когато прохождах в политиката за кмет на София срещу мен бяха кандидатката на БСП Татяна Дончева, в тази партия бяха и Корнелия Нинова и Мая Манолова. Това бяха на Сергей Станишев остриетата срещу мен. Техните нови партии са далече от нашите резултати днес. Те заедно имат по-малко от ГЕРБ. Мисля, че на уважаемата г-жа Нинова, чувайки под прозорците си виковете "оставка" ще разберат, че с такива викове винаги може да извадиш 20-30-100 човека да го правят. Но аз съм се събрал днес с колегите, за да постъпим отново отговорно и някои лъжи да ги оборим и да помолим колегите с това плътно управленско мнозинство", каза лидерът на ГЕРБ.

"Да, бъдете сигурни, че Росенец повече няма да бъде закачано", вмъкна Борисов и допълни "и няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да бъде по-спокоен парламентът".

"Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване. 38 работни сесии с ЕК, правени са от най-добрите специалисти в държавата. За това ние в петък го депозирахме в деловодството на парламента и умолявам колегите най-отговорно - приемете го. Той е добре направен. Томислав Дончев и Кирил Ананиев са на ваше разположение 24 часа в денонощието. Отхвърлете го като не ви харесва. Дайте си вашия план, но спрете да спекулирате, че няма план. Ето го плана - с приложенията. Работен усърдно и ние сме го работили уверени в успеха си, че ние ще го изпълняваме", каза още той.

Според него не е честно да се каже, че не е работено по плана. "Готови сме във всеки един момент да го представяме. Той трябва да бъде четен не от подобни на сегашната юридическа комисия хора, а от хора, които разбират и са експерти", посочи премиерът в оставка.

"Изключително отговорно се отнасяме към здравето на хората. Пак се опитаха да изкарат, че закриваме НОЩ. Първо членове на Щаба за държавни служители. Те са си на своите постове, но понеже една година те не спряха да се подиграват с Щаба, гориха маските. Едва ли не сме го затворили на инат, но няма решение на НОЩ, което да не е съгласувано с мен", обясни той.

"Моето предложение е ако иска да го има този Щаб, Симидчиев, който вече е шеф и е избран с голямо мнозинство от целия парламент, да го оглави и да дава указания на министрите как да действат, каза Борисов.

Според него злобата и реваншизмът е стигнала до там, че в петък толкова са искали бързо да се саморазправят, че са приели оставката на кабинета.

"Сега тук възникна първият спор. Да, има чл. 111, ал. 3 в Конституцията, който казва, че до следващото правителство този кабинет изпълнява своите функции. Спомням си при Станишев - чак когато има ново правителство, се приема оставката на старото, защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще явят да искат да стават депутати, защото с акт на парламента са махнати от там. В желанието си са толкова да унижат ГЕРБ, че те в петък приеха такова решение. Нали там бяха новите най-велики юристи, прависти. Спомням си на конгреса Таня Дончева, на който присъствах много се надявах, че там действително има юридическа мисъл. Другите от "Да, България" няколко години знам колко им е юридическата мисъл", каза още Борисов. 

"Мисля, че за всеки стана ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали, нямат и няма да имат общо", категоричен е Бойко Борисов. " И че целият летен преврат в Росенец, който започна с Христо Иванов, е добре координирано общо действие на "Да, България" с ДПС.  Едрите дойдоха да защитят своя лидер, а "Да, България" излезе срещу ДПС, че "работели" с ГЕРБ. Нали виждате как гласуват, сега ще питате има ли "тайно мнозинство", след като гласуват заедно", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Не сме ли тези, които вкарахме България в Европейския банков съюз и в чакалнята на Еврозоната? Не сме ли тези, които най-мощните кредитни агенции в света непрекъснато вдигат кредитния рейтинг? Не сме ли тези, които двойно вдигнахме доходите на учителите и в образованието се направиха най-големите неща, които са правени в образованието? Това ще дава резултати след 10 години? Ми църквите, манастирите, инфраструктурата? Да, има неща, които не успяхме и недостатъчно добре направихме. Хората ясно казаха - 840 хил. гласуваха за ГЕРБ", заяви той.

Лидерът на ГЕРБ коментира и така наречените чистки. Той посочи, че сестрата на Драгомир Стойнев работи в Агенция "Митници" и на висок пост, а Мая Манолова е била омбудсман и дъщеря й работи при нас. "Ние не сме били талибани, не сме били фашисти. Направихме комисия, ще проверяват", посочи лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов подчерта, че в понеделник ще минем 8 млрд. лв. във фискалния резерв в условията на пандемия. "Нека да видим колко е бил при тях, при Орешарски без пандемия, без криза. Извинете, ама вие виждате миграционната криза как се развива в Европа. Само България благодарение на мен, колкото и да е нескромно вие не разбрахте за миграционна криза. По този начин се справихме и с финансовата криза. Гръцката финансова криза", изтъкна Борисов.

"Имаме 1078 нови случая, най-ниско в региона, а 1206 излекувани, с много умело управление на пандемията. Българите голяма част от бизнесите не разбраха, че има пандемия, а другите ги компенсирахме, каза лидерът на ГЕРБ.

"Ами какво договорихме. Днес имаме доставка на "Модерна", в понеделник 62 хил. дози на "Пфайзер", май месец всяка седмица по 270 хил. договорени ваксини, а юни всяка седмица по 410 хил. от "Пфайзер". Само за два месеца ще приключим с ваксинацията и критичната зона", посочи Бойко Борисов.

"Има голямо и единно управляващо мнозинство, могат да гласуват и мажоритарните избори, но те няма да искат. Тепърва ще видите колко обещания ще бъдат изпълнени. Аз само едно не съм изпълнил, и това скенерът за "Св. Анна" и тези дни трябва да се свърши", обърна се към министър Ангелов Борисов.

Възнамерявам да се явя в Народното събрание, но те ме викат не за плана за възстановяване, а да правят от парламента Народен съд, каза лидерът на ГЕРБ.

"Ето го планът. Ще го предоставя на вас сега. Мислите ли, че плана ги интересува. Защо да се явя, като те са ми гласували оставката? Те ме викат, аз съм гражданин вече по техния смисъл на решението. Да, не съвсем. Защо им беше да гласуват това?", заяви още Борисов. 

Той отговори и дали се притеснява от квалификации. "Събрали се старото БСП срещу мен: Таня, Мая и Корнелия и тези, които идваха да работят за мен, когато бях кандидат за кмет. Това са новите лица. Те сега използват тази възможност, ако може да ни хулят. Те вече изборите свършиха. Те са управляващо мнозинство. От тях зависи всичко. Да седнат и да работят", каза той.

"За какво съм им аз, нали беше зор да ме махнете. Напуснах депутатските места, за да не дразня. Не се кандидатирам от партията - най-заслужилият съм и най-можещият, не се кандидатирам, за да не дразня. Ето управлявайте, но те искат да правят скандал", посочи Бойко Борисов.

Според него те искат отиде в парламента, за да го мачкат, че сега им е паднало, въпреки че ги е победил.

"Те търсят друг ефект, целта им е друга. Целта трябва да е колегата Трифонов - утре след карантината да ги събере, да правят правителство - план не план. Не им се бъркам, те имат мнозинство. Ясно е, че ние ще вземем мандата, ще покажем новия облик, който виждам на кабинета и след това няма да бъде гласуван. Само след няколко дена те ще имат възможност да направят правителство", допълни още лидерът на ГЕРБ. 

Борисов обяви, че ГЕРБ няма да се възползва от пълния 7-дневен срок за съставяне на правителство. "Моят страх е, че те няма да направят правителство. На тях им трябва служебно правителство на Радев. Но ГЕРБ се окопити след опита за преврат. Мнозинството е тяхно. Не искаха Борисов, аз съм се оттеглил от всички места, за да не дразня", повтори той.

По думите му в момента има Национален оперативен щаб за борба с коронавируса. "Те работят всеки ден", подчерта Бойко Борисов.

На въпрос дали има подпис за сформировано, след като е бил разформирован и как е уредено това документално, Борисов отговори, че чисто юридически нямат право да подписват и министърът сега не е министър. "Парламентът може още днес да се събере и да вземе решение - Новият НОЩ от кого да се ръководи, как да се ръководи, да го има ли, да го няма ли. Спрете с нас да се занимавате. Ние сме предоставили всичко", изтъкна Борисов. 

Той отговори и на журналистически въпрос защо не е помогнал със състав на Щаба, Борисов каза: "На мен четири години кой ми помогна от всичките тезии  ми казваше. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и защо е разформировал щаба. "Всички тези в парламента, с изключение на тези, които ходиха във ВМА, говореха как този щаб трябва да бъде разформирован. Всеки ден на всеки брифинг, ако си спомняте, се заяждаха по няколко часа с него. Като чух интерпретацията казах на Ангелов - петък редовният брифинг на щаба. Информирате. Симидчиев, член на моя съвет, е председател на Здравна комисия. Излез и предложи, че щабът остава и той остава", каза още Борисов. И заключи: "Време е да управлявате, вече ние не сме ви нужни. Управлявайте".

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3067144906846892/?notif_id=1618727497688998&notif_t=live_video&ref=notif

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика