Спортната звезда Ваня Стамболова отива на полуфинал на „Фермата“

Миенето на чинии бори стреса

Фейсбук забранява публикации със сексуален подтекст В социалната мрежа вече няма да може да се качват снимки с разголени тела

Катастрофа ограничи движението в активната лента при км 125 в посока Бургас на магистрала „Тракия“

Попфолк изпълнителката Емануела пред „Труд”: Люти страсти горят в песните ми Ако знаех формулата за успех, щях да работя само по нея

Саудитска Арабия отказва да екстрадира заподозрените за убийството на Хашоги

Захлаждане и валежи през новата седмица 

Музикалният продуцент Саня Армутлиева пред “Труд”: 100 000 души слушат легално музика у нас Експерти влизат в училищата по изкуства, за да разкажат за стойността на творческия продукт

ООН предоставя хуманитарна помощ на 650 000 сирийци

Шефът на кабинета на Тръмп Джон Кели подава оставка Пореден висш служител напуска Белия дом

Опасна снежна буря удари югоизточните райони на САЩ, отменени са над 1000 полета (СНИМКИ и ВИДЕО)

Търсят 5700 войници за 800 лв. заплата Най-голям е недостигът в пехотата, на места дефицитът стига 40%

Александър Вучич за снощния протест в Белград: Аз под натиск няма да работя

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 10 декември 2018

Макрон се среща утре със синдикати и ръководители на предприятия заради протестите

Гледаш и не вярваш на ушите си Да отидеш на „воля“ на далян „Чайка“ и още нещо

Заведението днес

Оттук са минавали чехкини, полякини – и всички са яли рибена чорба

Най-живописният далян на юг от Бургас се е сгушил по стария път за Созопол, на един остър завой. Навремето това място не го знаеше никой,освен рибарите и местни хора, които го пазеха в тайна, за да не се трупа много народ и да не им разваля кефа.

Идваха тук семейно в събота и неделя и на най-обикновени тенекии започваха да цвърчат миди. Други си носеха тенджери от дома и ги варяха, а огъня палеха направо върху черупчестия плаж. Минаваха делфини, по дъното водораслите бяха цветни и красиви, изобщо – рай за спокойна и щастлива почивка. Това разказват старите бургазлии за далян „Чайка“.

Към него винаги е имало заведение, а вътре, в малкото му помещение – казан с къкреща и ароматна рибена чорба. На далян се ходи с хляб и яйца, обясняват рибарите. Защото риба все ще си хванеш, но за чорбата трябва да има застройка и после – хляб, за да си изсърбаш с удоволствие паницата.

Чайки и гларуси тук летят

Далянът носи името „Чайка“, защото навремето тук се събирали много чайки и гларуси, така е и сега. Преди 52 години обаче, точно на 15-и юни, дошъл скъп гост – първият космонавт Юрий Гагарин. Той се срещнал със созополските рибари и за спомен засадил борче. Сега борът е пораснал голям, а в заведението – Далян „Чайка“, се пази негова снимка и автографът, който е оставил на риболовците. Има и още нещо „космическо“. Близо до даляна лозе имаше българският космонавт Георги Иванов. Сега обаче всичко е застроено с вили, хотели, апартаменти и от някогашната романтика не е останало много сред залятия с бетон бряг.

Само споменът, че тук се е снимал и култовият български филм „Оркестър без име“ може да разбуни духовете и човек да се опита да свърже незабравимите сцени със сегашната обстановка. Между другото, и сега тук има ракета за игра на малчуганите, поставена е точно пред могъщия бор, засят от Гагарин. Столовете в заведението са подобни на тези от филма, а увисналите над масите зелени клони, карат туристите да останат и да опитат менюто. Не само заради прясната риба и спомена за филма, а и най-вече заради гледката към красивия морски пейзаж, който винаги означава „и още нещо“.

Носталгията и комарите са изчезнали

Носталгията не може да се изпари и от приказките на мнозина – че имало много комари. Сега кръвосмучещите не могат да развалят настроението на туристите, защото всичко е обработено и напръскано с екологични препарати, твърди управителят на заведението Николай Янков.

Даляните под заведението са два – по- голям и по-малък. Прясната риба е сафрид, меджид, паламуд, зависи от сезона. Всяка сутрин в 6 рибарите излизат „на воля“. Това не означава разходка из околността или из морската шир. Казано по далянджийски „на воля“, означава да се извадят сутрешните мрежи. Вечер, но вече в 18 часа се прави „воля“ и се вади следобедния улов.

Прясната риба е основната концепция на даляна. Макар, че порциите не са евтини, поне си сигурен, че е току що извадена от морето, коментират летовници, които са обсадили заведението в юнския ден. Има два вида рибена чорба. Едната е приготвена само от калкан – калкан чорба, а другата е кръстена „далянджийска“ – тя се прави от извадената в момента от даляна риба – хамсия, попче, цаца, карагьоз. В допълнение на всичко това наблизо има и ферма за миди. В заведението на даляна предлагат десет различни ястия от миди, но най-хубавото е „Миди Чайка“- мидите естествено не са чайки, а са си миди с черупки и много подправки.

Защо всички искат да са на даляна? Заради локацията, заради спомените и заради усещането, че си на едно място, от което буквално политаш, но не в космоса, а в света на морските хора. На масите винаги има по един рибар поне, който ниже разкази и лакърдии.

Преди години е имало риби, които вече са изчезнали, но сега пък има други, които тогава не ги е имало, разказват морските. Примерно чернокоп и зарган. А сред изчезналите, най-много слука е имало при черноморската скумрия. “Ловили са с тонове скумрия. Била е три вида – “олюс”, “маврика” и “лепарид”. После са я сушили като чироз, защото са нямали надеждна хладилна техника и нямало как да я съхраняват за по-дълго време”, припомнят далянджиите.

Не може без любови и красиви чужденки

Не липсват и истории за любови и красиви чужденки. Според една от тях, далянджия обещал на красива германка, че ще й покаже вълшебствата на морското дъно. Влезли с лодка в морето, но ядосаната съпруга на рибаря ги настигнала с друга лодка и го цапардосала с греблото по главата.

Така е, оттук са минавали чехкини, полякини – и всички са яли рибена чорба и другото лято са се връщали заради нея, разказват морските вълци. И прибавят нови и нови истории, седнали на стария нов далян, който в определен час от нощта направо изглежда митичен. Гледаш старите разказвачи и не вярваш на ушите си, но пък печената прясна риба и изпотената чаша пълна с бяло вино, те карат да не ставаш дребнав и да се наслаждаваш на поредната „воля“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Аман аман-каква ти романтика? Напомни ми за мизерията в соца , дето ни учеха да се радваме на малките неща- чорби, консерви и т.н. Романтика…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.