Глобалният пакт на ООН за миграцията е в интерес на Германия, заяви Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че е в интерес на Германия да подкрепи глобалния пакт на ООН за миграцията, предаде Асошиейтед прес.

В реч в германския Бундестаг днес Меркел каза, че глобалният пакт ще гарантира много от условията, които вече съществуват в Германия.

Германските представители се надяват, че необвързващият пакт, който трябва да бъде сключен следващия месец в мароканския град Маракеш, ще намали миграционните потоци към Германия, като гарантира, че те ще могат да очакват хуманно отношение и другаде, отбелязва Асошиейтед прес.

Меркел използва речта си днес, която по принцип беше част от дебатите в парламента за новия бюджет на Германия, за да отбележи, че федералната република дължи следвоенното си възстановяване до голяма степен и на мултилатерални институции като ЕС и ООН.

На 25 ноември Германия ще подкрепи споразумението за излизането на Великобритания от ЕС и се надява, че възраженията на Испания срещу текста за спорната британска територия Гибралтар ще бъдат уредени дотогава, добави Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Знаем колко трудни са обсъжданията във Великобритания, но от името на Германия мога да кажа, че ще се съгласим с това споразумение за излизане", каза Меркел. "Все още имаме възражения от страна на Испания. Не мога да кажа как точно ще решим този въпрос, но се надявам той да бъде решен до неделя", заяви тя.

Коментари

Задължително поле