Глоба от 1000 лв. за куче без наморник предлагат от ГЕРБ

Кадър от фейсбук

Глоба от 1000 лв. за агресивно куче без наморник предлагат от ГЕРБ с внесените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това каза пред журналисти в парламента Десислава Атанасова. Според нея в последните няколко седмици обществото е станало свидетел на особено драстични случаи на нападения от кучета върху хора и заяви, че очаква становище по готвените законодателни промени от всички заинтересовани страни.

"Стараем се да защитим обществения интерес, без да ощетяваме собствениците на домашни любимци", каза Десислава Атанасова, цитирана от Канал 3.

Тя обясни, че в предложенията, които са направили, глобата за малко куче до пет килограма, което се разхожда без повод, е 300 лв. В момента глобата е сто лева. Според подготвените промени малките породи кучета не са толкова обществено опасни и затова предложената за тях санкция е триста лева.

"За куче без наморник увеличаваме десетократно санкцията от 100 на 1000 лв. Предвидили сме и увеличаване на санкцията в частта разхождане на кучета в детски площадки", каза още тя. Десислава Атанасова уточни, че контролът за изпълнението на този закон е на общините.

Коментари

Задължително поле