Глоба по граждански сигнал за изхвърлена смет

РИОСВ Шумен

Екоинспектори от Шумен се самосеизираха от публикация във фейсбук как се изхвърлят строителни отпадъци и наложиха 300 лева глоба на извършител, "запечатан" с колата си "Опел Астра" комби в клип и снимки. Уличеният В.Б. обаче, атакувал наказателното постановление на РИОСВ-Шумен в Районен съд с надеждата да бъде отменено. Магистрати го потвърждават, а в решението им пише, че с най–голямо значение за изясняване на обективната истина по делото са показанията на свидетеля Й.Й., доколкото е присъствал по време на извършване на нарушението и пресъздава пряко възприетите от него факти и обстоятелства.

До тази развръзка се стига точно 3 месеца след гражданската публикация в социалните мрежи как в местността "Гламя" на кв."Дивдядово" се изсипват строителни отпадъци.

Много бързо екоинспекторите установили, че терен от 5-6 дка е замърсен с тухли, керемиди и стар фаянс, а част от тях са изхвърлени от личния автомобил на жител на квартала. По регистрационния номер, за който били осведомени от очевидеца, бързо стигнали до нарушителя. После възраженията му били включително, че теренът е превърнат в сметище, но това не оправдава неговите действия, които нарушават Закона за управление на отпадъците.

Освен че санкционирали нарушителя, еколози са дали предписания Община Шумен да извърши почистване на терена.
Решението на съда не е окончателно, глобата може да се обжалва и пред Административен съд-Шумен.

Коментари

Задължително поле