Глоби за фалшиви профили във фейсбук

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг бе разпитан от евродепутатите заради скандала с “Кеймбридж Аналитика”.

Партиите без финансиране при нарушения

Съветът на Европейския съюз ще приеме нови правила през април за европейските избори (23-26 май, б.р.), с които се предвиждат сериозни мерки срещу фалшивите новини и профили в социалните мрежи, както и за манипулациите за евровота. Новите правила ще бъдат обвързващи и пряко приложими във всички държави членки в деня на публикуването на регламента в Официалния вестник на ЕС.

Във вторник Европейският парламент прие нови правила относно политическите кампании, използващи лични данни. Службата за европейски политически партии и фондации ще има право да им налага санкции, които биха могли да възлизат на процент от техния текущ годишен бюджет от ЕС.

При груби нарушения партите ще бъдат изключвани от финансирането за следващата година. Мерките са заради скандала с Фейсбук и "Кеймбридж Аналитика" и злоупотребата с придобиването на милиони профили в социални медии, заради който създателят на мрежата Марк Зукърбърг се извини пред Европарламента.

Сега Брюксел въвежда финансови санкции за онези европейски политически партии и фондации, които съзнателно действат извън правилата за защита на данните в своите кампании за европейски избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа