Глобяват стопани на кучета без каишка

Домашните любимци задължително трябва да са ваксинирани против бяс.

 

Собствениците задължително трябва да носят и паспорта на животното

Домашните любимци могат да се пускат свободно само на специалните площадки

Кучетата трябва да имат и микрочип

Сто лева глоба отнасят собственици на кучета, които ги разхождат без повод или не носят паспорта на домашния си любимец, съобщиха от Столичен инспекторат. При повторно нарушение глобата е двойна.

Всеки собственик на четириного според Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община е длъжен да държи кучето си на каишка по време на разходка, да носи паспорта му, а животното да има поставен микрочип и актуална ваксина против бяс и да е регистрирано в районната администрация.

Намордникът е задължителен само за кучетата, чиито породи са доказано агресивни. “За миналата година сме проверили над 2900 собственика на домашни любимци, от които 200 са с нарушения - водене без повод или паспорт или ухапвания на друго животни или човек. Нашите ежедневни проверки показват, че с всяка година собствениците на кучета се научиха да спазват правилата - носят снимки на паспорта, имат микрочип и ваксина против бяс. Най-честите нарушения са, че ги водят без повод”, казва д-р Божидара Гинчева, началник сектор в Столичен инспекторат пред БНТ.

Домашните любимци могат да се пускат свободно само на специалните площадки за разходка на кучета, напомнят още от инспектората. Проверките по парковете продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони