Глобяват тухларна, ползвала слънчогледови люспи за гориво вместо въглища

Дружеството: Намаляваме замърсяването и разходите

Санкция от 10 000 лв. е наложена на тухларната в Попово. Това съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Шумен. От там поясняват, че имуществената санкция е за неизпълнение на условия, заложени в комплексното разрешително за експлоатация на инсталацията за производство на керамични тухли.

От РИОСВ-Шумен установили, че има нерегламентирано складиране и ползване на дърва и слънчогледови люспи, които не били горивата, разрешени за употреба от дружеството.

Издадено е наказателно постановление на основание Закона за опазване на околната среда.

От фирмата пък заявиха, че от миналата година са започнали проби за преминаване от въглища на алтернативни горива - дърва и слънчогледови люспи, от които се правят екобрикети. Целта била да намалят разходите и замърсяването на околната среда, преминавайки на по-екологични материали.

”Наказват ни, защото не сме уведомили за смяната на вида гориво, което е административно нарушение. Никой не отчита ефекта, който се постига за околната среда. Ще уведомя контролните органи за промяна на горивата в определените за това срокове. Стоя твърдо на позицията си, че актът е административно, а не екологично нарушение. Не се чувствам виновен, че вместо 350 тона въглища съм горил дърва и слънчогледова люспа, които са биогориво. Повече предприятия трябва да се насърчават за тяхното използване, а не да се глобяват. В момента бизнесът с продажба на екобрикети за населението е в разцвета си. Голяма част от тези екобрикети се произвеждат от слънчогледова люспа”, заяви управителят Веселин Василев.

Коментари

Задължително поле