Гл. инспектор Илия Георгиев: Двама души са загинали, а шестима са с опасност за живота след пътни инциденти през празничните дни

За съжаление, и тези празници не минаха без инциденти. Има 68 настъпили пътнотранспортни произшествия, при които има 98 пострадали лица и 2-ма загинали. 6 човека са с опасност за живота. Това каза на брифинг главен инспектор Илия Георгиев от отдел "Пътна полиция" към ГД „Национална полиция“ за пътната обстановка и безопасното пътуване в последния от празничните дни.

„Към момента, въпреки че повечето хора са избрали да слеят празничните дни, очакваме натоварване на трафика в по-късните часове през деня. Припомням на всички водачи на товарни автомобили, че от 14.00 до 20.00 часа е валидна забраната за движение по главни пътища и автомагистрали за товарни автомобили над 12 тона“, каза гл. инспектор Илия Георгиев. Той посочи, че в първия от почивните дни има двама санкционирани водачи за нарушение на тази забрана.

По думите му съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“ има издадена временна организация на движението по автомагистралите. „Призовавам всички водачи да спазват тези ограничения, да спазват правилата и да изпълняват разпорежданията на контролните органи, защото имаме констатирани случаи и на водачи, които нарушават забраната за движение в аварийна лента“, каза гл. инспектор Георгиев.

Той подчерта, че до момента има около 10 такива случая, а глобата за това нарушение, която е предвидена в Закона за движение по пътищата, е отнемане на свидетелството за управление в срок от 3 месеца и налагане на глоба в размер от 1000 лв.

Очакваме днес да има засилен трафик на входните и изходните артерии на големите градове, както и по магистралите, каза още главният инспектор.

„Към момента обстановката е относително спокойна. Обобщаване на данните ще бъде направено след като приключат празничните дни в началото на тази седмица се следи за абсолютно всичко. Всички служители на "Пътна полиция" са ангажирани с това да подпомагат трафика и да контролират спазването на правилата“, посочи главният инспектор Илия Георгиев. Той подчерта, че се обръща внимание на употребата на алкохол и наркотични вещества, както и на правоспособността на водачите и на превишената скорост.

„Надявам се по гранично-пропускателните пунктове обстановката да бъде спокойна. Създадена е организация и всички сили на "Пътна полиция" ще бъдат на разположение на участниците в движението, за да подпомагат трафика, където е необходимо“, каза още Георгиев. Той призова всички водачи да преценят времето за пътуване, да си създадат добра организация и да проявят малко повече търпение на пътя.

Инспектор Илия Георгиев отбеляза, че на АМ „Хемус и на „Тракия“, там където са ремонтите, има различна организация на движението. „В първия от почивните дни организацията беше създадена така, че да подпомогне пътуващите от големите градове към вътрешността на страната. Съответно сега е направено обратното нещо, за да може да подпомогне тези, които се връщат към големите градове“, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България