Гл. комисар Николай Николов: До 10 дни ще има 7000 защитни облекла за медицинските лица

До 10 дни ще разполагаме още със 7000 комплекта облекла за защита на медицинските служители в болниците. Това каза председателят на лигистично-координационния център към Националния оперативен щаб главен комисар Николай Николов в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ.

„Още преди два дни коментирахме, че трябва да вървим към затягане на мерките. Това е единственото правилно средство да забавим и ограничим разпространението на заразата. Докладите, които пристигат от областните дирекции на МВР, говорят за относително спокойствие. Никъде не е имало напрежение и тежки нарушения на обществения ред“, посочи той.

„Подобни мерки няма как да не създадат дискомфорт, но трябва да споделим тези трудности, защото няма как да минем без това. Дали са правилни решенията ни днес, ще можем да кажем след като отмине кризата. В момента съгласуваното решение е това“, каза още Николов.

„Никой от нашите служители, на които е възложено да контролират тези мерки, не е робот и компютър, който гледа час и дата на раждане и дали този човек може да ходи нанякъде. Преминаването през парка е в някаква степен допустимо. Говорим за забрана за организирано посещение на паркове и детски площадки, престояване в парка дълго време и т.н.“, каза още той.

По думите му към момента ситуацията е значително по-добра. „Това е найважната задача – да осигурим защитни средства с висока степен на защита.

"Вчера раздадохме над 1000 комплекта облекла. Благодаря и на всички дарители. Всички окръжни болници от днес трябва да притежават защитни облекла. Разпределени са по 30 комплекта. До 10 дни ще разполагаме още със 7000 комплекта облекла за защита на медицинските служители в болниците. Проблемът с липсата на предпазни средства ще бъде решен. България ще стане крупен износител на защитни маски в Европа. 72 бяха фирмите допреди 2 дни, занимаващи се с производството им. Нашата задача е да осигурим, лекари, спешна помощ, служителите, които осигуряват границите и вътрешния ред. Това сме на път да го постигнем почти на 100%“, добави той.

„Освободени са количества спирт от Държавния резерв за болниците, бързата помощ и държавните структури. Направено е разпределението. Става дума за около 160 тона“, каза още Николов.

Коментари

Задължително поле