ГМО в медицината

Чрез намеса в генома лекуват генетичните заболявания

Използва се за витамини

Въпреки че сме в началото на XXI век и изкуственият интелект е на път да се превърне в нещо обичайно, а човечеството планира да се премести на Марс, хората все още се плашат от вече проучените и отдавна познати понятия, като ГМО.

Интересното е, че потребителите традиционно са по-толерантни към ГМО в медицината, тъй като в този случай ползите са по-очевидни, казва руският молекулярен биолог Ирина Позднакова-Филатова. И така, днес почти целият инсулин се произвежда с помощта на генно модифицирани организми, което ви позволява да създавате различни негови версии, които са по-добри от човешките, и да увеличавате неговото количество. Например, има вариант на инсулин, който циркулира в кръвта по-дълго, но има същия ефект и помага на инсулинозависимите пациенти да живеят по-комфортно.

Някои видове рак също могат да бъдат лекувани с ГМО лекарства: клетките на човешката имунна система са модифицирани, така че да могат да разпознават раковите клетки. Известен е и случаят на трансплантация на ГМО кожа на немско момче, страдащо от булозна епидермолиза. Лекарите взеха собствените му кожни клетки и му трансплантираха нарушен ген, а израсналите нови клетки, бяха с коригирани слоеве кожа и те ги трансплантираха обратно в пациента. И накрая, ГМО се използват за създаване на витамини и за лечение на хемофилията например. Чрез намеса в генома генетичните заболявания могат да бъдат лекувани по логичен начин.

Всичко това плаши хората много по-малко от генно модифицираната соя, тъй като в случай на лечение ползите за хората са по-очевидни. В същото време няма съществена разлика между тези две употреби на ГМО: основният принцип за производство на генно модифицирания инсулин и генно модифицираните картофи е един и същ.

ГМО са просто поредната стъпка в науката, която има за цел да опрости и подобри живота на хората. Някои ГМО могат да бъдат полезни, други са просто неутрални. Генно модифицираните храни не отиват никъде. Здравеопазването може значително да се възползва от силата на ГМО чрез увеличаване на хранителната стойност и намаляване на алергичността към храните.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле